Саакашвили3

Михаил Саакашвили е назначен за председател на Консултативния съвет по реформите при президента на Украйна

Саакашвили2
ua-today.com

С указ № 77/2015 от 13 февруари президентът на Украйна Петро Порошенко назначи бившия грузински президент Михаил Саакашвили за свой извънщатен съветник и председател на новосъздадения Консултативен международен съвет по реформите.

Международният съвет по реформите при президента на Украйна е консултативен орган, чиято основна задача е разработване на предложения и препоръки за въвеждането и прилагането на реформи в Украйна въз основа на най-добрите международни практики. Съветът ще привлича чуждестранни експерти за реформирането на украинското законодателство, както и с цел повишаване на нивото на международната подкрепа за Украйна.

„Ние дълго време мислихме как да използваме по най-добрия начин знанията, опита и уникалните иновации на Михаил Саакашвили. В Грузия той успя да реформира фактически всички сфери на икономическия, политическия и обществен живот. Пътят, по който ние тръгнахме миналата година и в началото на който беше Революцията на достойнството, вече е прокаран и проверен от нашите съседи. И те са готови да споделят опита си с нас. Доскоро Михаил беше всъщност извънщатен консултант по въпросите, свързани с реформите. И днес най-накрая получи официален статут”, сподели украинският президент.

„Михаил ще бъде представител на Украйна в чужбина и едновременно с това той е представител на международната общност в Украйна. Сигурни сме, че той е човекът, който ще успее да установи двустранна комуникация между Украйна и света по въпросите, свързани с

Саакашвили4
proua.com.ua

реформите – да привлече най-добрия чуждестранен опит и достойно да представя нашата работа в чужбина”, отбеляза Петро Порошенко.

От своя страна Михаил Саакашвили благодари за доверието и подчерта, че цяла Европа сега гледа към Украйна и че много неща в света ще зависят от украинските реформи.

Саакашвили1
Михаил Саакашвили на Майдана в Киев / Снимка: gazeta.ua

„Няма да можем да победим, ако днес не изградим една нова Украйна и не превърнем в реалност новите реформи. Това е надпревара с времето. Ако една нова Украйна стане факт, Грузия ще бъде свободна”, отбеляза Михаил Саакашвили.

„Вярвам, че украинският народ заслужава много повече: повече свобода в бизнес средата; повече чувство за справедливост и човечност от страна на държавата; система на държавно управление, при която има по-скоро мениджъри, отколкото държавни чиновници, а държавният апарат предоставя услуги и защитава от корупция и несправедливост. За мен е голяма чест да споделям вярата ви в едно по-добро бъдеще, а от днес също и официално да стана част от общите ни усилия“, коментира назначението си Михаил Саакашвили.

Положението и състава на съвета ще бъдат определяни от председателя му. Международният консултативен съвет по реформите ще работи в тясно сътрудничество с Националния съвет по реформите, а председателят му ще бъде член на Националния съвет.

„Понастоящем много чуждестранни експерти и личности помагат на Украйна, но работата им е хаотична. Консултативният съвет ще помогне за консолидирането на усилията им и насочването им в едно общо русло с цел постигане на най-добри резултати. От своя страна ние гарантираме, че ще се вслушваме във всички съвети и предложения на Съвета“, отбеляза заместник-председателят на администрацията на президента и съпредседател на Националния съвет по реформите Дмитрий Шимкив.

Михаил Саакашвили е роден в Тбилиси, но е завършил Киевския държавен университет „Тарас Шевченко“. Той е известен политически деец и реформатор, бивш президент на Грузия, човек с четири образования. Владее седем езика, включително украински.

Саакашвили3
obozrevatel.com

По времето, когато Михаил Саакашвили бе президент на Грузия, страната заемаше осмо място в света по облекчен режим за стартиране на бизнес, седмо място по получаване на права за строителство, второ място по улеснена регистрация на вещни права, пето място по отпускане на кредити и двадесето място по ниво на защита на инвеститорите.

Михаил Саакашвили не се нуждае от украинско гражданство, за да заеме новата си длъжност. Той си остава гражданин на Грузия.

ua-today.com