Министерски съвет

Лустрацията ще бъде публична

Министерски съветВ петък по обед членовете на украинския кабинет се събраха на извънредно заседание, след като предишния ден президентът подписа закона за изчистването на властта.

Сега се очаква законът да влезе в сила веднага след като бъде обнародван. Членовете на правителството съгласуваха процедурата, по която ще се проверяват чиновниците. Първи на лустрационен изпит ще отидат служителите на централните органи на властта, след това тези на областните и най-накрая – на районните. Но и без да е започнала процедурата вече е ясно кой няма да работи във властта.

„Лицата, които по времето на Янукович са заемали длъжностите министър и заместник-министър, както и длъжности в силовите ведомства. Тези, които са били губернатори повече от една година през периода 2010-2014 г., следва да освободят заеманите длъжности в рамките на 10 дни”, каза министър на правосъдието на Украйна Павло Петренко.

Освен това, заедно с трудовите си книжки, ще поемат към изхода съдиите, следователите и прокурорите, които по време на революцията на достойнството са фалшифицирали дела, както и тези, които са подкрепяли сепаратистите.

Който издържи тази първа проверка, ще бъде подложен на така наречената имотна лустрация. Всички чиновници ще бъдат проверени дали не харчат повече, отколкото получават. За целта фискалните служби създават специална дирекция. И всичко това ще става под бдителното око на обществения контрол.

„Целият процес на проверката ще протича публично. Всеки етап от проверката, както и заключенията на съответните контролни органи за конкретното лице ще бъдат публикувани. Това ще даде възможност на журналистите и на представителите на обществеността да контролират процеса на лустрационната проверка и процеса на назначаване на съответните държавни длъжности”, казва Петренко.

Процедурата на лустрацията на целия държавен апарат ще трае две-три години – прогнозират в министерския съвет. Самото правителство също се подготвя за кадрови решения.  Арсений Яценюк не крие, че тези, които вече са написали молби за напускане, не са малко. Но ще има кой да работи.

„В момента имам вече ей такъв куп молби за напускане по собствено желание преди влизането на закона в сила. Но има достатъчно млади хора – разумни, образовани, честни и чисти. Точно затова давам поръчение на Националната агенция за държавните служители и на профилните министерства незабавно да обявяват публични конкурси за привличане на нови млади и качествени специалисти”, казва премиер-министърът на Украйна Арсений Яценюк.

Сега на проверка съгласно този закон ще подлежат не само тези, които вече работят във властта, но и претендентите за държавна служба. Под действието на закона не попадат само изборните длъжности като например депутати и президент.

И самият премиер, и авторите на закона признават, че той не е съвършен. Но по друг начин изчистването на властта не може да бъде постигнато.

В същото време опозицията определя документа като антиконституционен и се опасява от масови репресии, поради което създава обществен комитет за защита на тези, които не са преминали успешно лустрацията.

Източник : fakty.ictv.ua