Лукашенко за Русия, Украйна и Беларус

Лукашенко: Русия трябва да върне почти цялата си територия на Казахстан и Монголия (видео)

8 октомври, 2014г. Президентът на Беларус Александър Лукашенко счита, че ако се следва руската логика при анексията на Крим, то няма да е лошо Руската Федерация да върне по-голямата част от своите територии на Казахстан и Монголия, на които те са принадлежали исторически.
Той заяви това в интервю на „Euronews», част от което е публикувана в YouTube от казахстански телеканал «16/12», предава Укринформ.
Според Лукашенко е недопустимо да се преразглеждат границите на друга държава. „ Е, хайде тогава да се върнем във времената на хан Батий, във времената на монголо-татарското иго и тогава практически цялата територия на Русия следва да се върне на Казахстан, Монголия и на още някои” – каза беларуският президент.

17 октомври, 2014г. Президентът на Беларус Александър Лукашенко на прес-конференцията за журналистите от регионалните СМИ на Русия отдели много внимание на Украйна. По-специално той призова да се спре войната в Донбас и обвини Русия в нарушаване на международните спогодби по време на анексирането на Крим и в поддръжка на т. н. „ДНР” и „ЛНР”. Беларуският президент също така призна, че има украински корени.
Александър Лукашенко посвети на събитията в Украйна почти целия първи час на прес-конференцията за руски журналисти, продължила общо 5 часа и половина, а и впоследствие много пъти се завърна към тази тема. Освен това разказа и за посредническите действия на Беларус в конфликта на Донбас и отбеляза, че от самото начало бил готов дори да изпрати беларуски военен контингент за разделяне на участниците на конфликта, но Западът уж се отказал от това негово предложение.
Руските журналисти, които възприемат Лукашенко като верен съюзник на Русия, го попитаха, защо Беларус и Русия „не действат като единен фронт” спрямо ситуацията в Украйна. Те явно не очакваха да чуят отговори, съдържащи критика към Русия.
„Хайде да не увъртаме един пред друг: ако не е Русия, то дните на „ЛНР” и „ДНР” биха били преброени” – отбеляза Александър Лукашенко.
Беларуският президент нарече събитията на Донбас „клане” и наблегна на това, че конфликтът в Украйна може да се разреши само чрез преговори, защото в тази война няма да има победители. Лукашенко отказа да отговори на въпроса, дали признава Крим за руски, обаче прочете лекция за Будапещенския меморандум от 1994 година, който лично е подписал от името на Беларус и припомни основната му същност. „Затова е недопустимо, ако някоя държава нарушава териториалната цялостност, която бе гарантирана (на друга държава – бел.прев.) и взима част от територията от тази или друга държава” – заяви президентът на Беларус.

Лукашенко иска смоленските и брянските земи
При това Александър Лукашенко заяви, че не се страхува от териториалните претенции на Русия към беларуските земи и дори се пошегува, че ще е добре да се дадат на Беларус Калиниградската област или западните региони на Русия и адресира към Путин следните думи: „Аз казвам: Владимир Владимирович, не се притеснявайте, ние нямаме проблем в тази сфера. Вие, казвам, трябва да се замислите, тъй като част от псковските, смоленските и брянските земи някога е принадлежала на Беларус. Затова ще се наложи да ги споделите” – отбеляза Лукашенко.
Той обеща да приеме всички бежанци от Украйна, които по неговие данни вече наброяват около 30 хиляди. При това Лукашенко призна за своя украински произход.
„При нас е невъзможно да разполовиш човек, за да видиш, е ли е той руснак или беларус. Ние не го и правим, тъй като при нас са смесени всички: руска кръв, полска, украинска, еврейска, дори при нас живеят 30 хиляди татари. Беларус – това е една взривоопасна смес, конгломерат. Затова хората са разумни – защото са го усетили. Но аз не говоря за себе си, а за беларусите. Най-вероятно, аз съм повече украинец.” – каза президентът на Беларус.

Ако бяхме си оставили ядреното оръжие, никой не би ни командвал така, както сега – Лукашенко
Когато запитаха Александър Лукашенко, за кое той, като президент, съжалява най-много, отговорът бе искрен.
„Аз съжалявам много за това, че съм изкарал ядреното оръжие от Беларус. Ние го направихме абсолютно безплатно. Да, аз бях длъжен да спазя договорни задължения, приети преди мен. Но мисля, че в безредието, което бе тогава, никой не би ме притиснал за това. Кучма (украинският президент по това време – бел. прев.) обаче каза, че ние не сме в състоянието да обслужваме такова оръжие. Сега, от разстоянието на преживяното, считам, че ние бихме могли да го обслужваме, всичко би било нормално, но никой не би ни командвал, както сега” – отбеляза Лукашенко.

Това е защитната реакция на господстващата сега в Русия идеология – експерт
Беларуските политолози отбелязват усилването на риториката на Лукашенко за независимостта и обясняват това с реакцията към руската агресия против Украйна.
„Когато Лукашенко говори за териториални промени, това по-скоро е защитна реакция по отношение на тази идеология, която господства в момента в Русия. Като например това, че сегашните републики са резултат на съветската политика и са изкуствени образувания, които никога не са съществували исторически” – казва политологът от Минск Павел Усов.
По думите на наблюдателите тази прес-конференция на президента на Беларус бе една от най-антируските през 20-те години на неговото пребиваване във властта. Александър Лукашенко, освен критиката на действията на Русия в Крим и Донбас, се оплака, че Русия отказва да доставя на Беларус оръжие, а също така и че в Москва предприемат стъпки, които водят към финансовите загуби в Минск.

Източник: Радио Свобода