Легендарният „Антонов“ създава нов уникален транспортен самолет АН-178

Легендарният "Антонов" създава уникален транспортен самолет АН-178Легендарният „Антонов“ създава уникален транспортен самолет АН-178, който може да бъде използван както в цивилната авиация, така и за военни цели на Министерство на отбраната на Украйна.

Конструкторите са се вдъхновявали от предишните успешни модели – АН-148 и АН-158, които се използват в много страни по света, особено, в страните на ОНД, също така Корея и Куба.

Генералният конструктор на „Антонова“ Дмитро Кива постави пред екипа си задача да създаде такъв самолет, който ще заеме на пазара нишата на средните транспортни самолети. И тогава новият АН-178 изцяло ще замени любимият на конструкторите АН-12.
Самолетът ще може да транспортира много видове товари и контейнери. Максималната вместимост ще бъде два морски контейнера, които са с много големи габарити.  Освен това, в самолета ще може да влиза и самоходна техника.

Освен цивилните товари, самолетът ще може да превозва и боева техника. Той е оборудван с автономни средства за товарене.  Още една негова особеност е в това, че за да бъдат доставени товарите за самолета АН-178 няма да е задължително самолетът да каца на земята – той ще има възможността да ги изхвърля във въздуха. Специална рамка ще се отваря, а системата в нужен момент ще изтегля парашутите.Parashut

Освен това, самолетът може да бъде оборудван за превоз на бойци от Въоръжените сили.

АН-178 се ражда изцяло „в цифров вид“. В цеха до  АН-178 стои терминал, скрит в защитен „саркофаг“. С помощта на съответна компютърна програма служителите всеки момент могат да преразгледат проекта и да го сверят с чертежите.

„Антонов“ планира да построи над 200 самолета АН-178.

Предприятието в момента води преговори както с Министерството на отбраната на Украйна, както и с транспортни компании в Европа и Азия. Освен това, много предприятия се интересуват от сътрудничество с „Антонов“ и от възможността от общо производство на АН-178.

Източник: ТСН.UA