Кримските татари молят ООН да ги защити от унищожаване

Комитетът за защита на правата на кримскотатарския народ моли ООН, Турция и Украйна да обърнат внимание на нарушаването на правата на коренния народ в анексирания от Русия Крим.

кримськи-татариКомитетът одобри това обръщение на конференция, проведена в Севастопол на 17 януари, въпреки опитите на „титушките“ да възпрепятстват нейното провеждане, предаде BBC Украйна.

Делегатите на конференцията одобриха обръщението до Генералния секретар на ООН Пан Ки-мун с призива „да не се допусне унищожаване” на народа.

В обръщението по-конкретно се говори за случаи на отвличане на кримски татари и нарушаване на правата им: „В резултат на поредното завземане на Крим коренното население – кримските татари се превърнаха в обект на терор и физическо насилие.“

Към Пан Ки-мун също така бе отправена молба да защити кримските татари от военна служба в руската армия.

Делегатите се изказаха за провеждане на международна конференция по сигурността в Крим под егидата на ОССЕ през май. Правозащитниците помолиха украинското правителство да я инициира.

Освен това, те настояха украинското МВнР „да проучи възможността за даване на кримскотатарския народ на международен статут на трета страна в руско-украинските отношения с право на самостоятелно обръщение на органите на националното самоуправление Курултай и Меджлис към международните правосъдни инстанции.”

В одобреното обръщение до президента на Турция Реджеп Ердоган също така се говори за положението на кримските татари и се подчертава, че информацията за спазването на правата на този народ, предоставена от руската страна, не отговаря на истината.

В резолюцията на конференцията се казва, че „която и да е власт в Крим може да съществува само при съгласие и при ясно изразена воля на кримскотатарския народ“.

Източник: 5 канал