Peskov

Кремъл коментира руския план за разкъсването на Украйна

В своя статия под заглавие „Кремъл не отрича съществуването на план за разкъсването на Украйна“, Deutsche Welle цитира изказването на говорителя на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, направено в телефонно интервю за CNN.

Putin and Peskov
Владимир Путин и Дмитрий Песков

 

В него Песков не отрича възможността за съществуването на план за разкъсването на Украйна, но подчертава, че дори и да има такъв план, той няма никакво отношение към ръководството на Русия.

Както вече ви информирахме, известната руска опозиционна медия НОВАЯ ГАЗЕТА публикува документ, представляващ план на Русия за откъсването на редица украински територии, изготвен по времето, когато Янукович все още е президент на Украйна.

Помолен да потвърди или опровергае публикувания от НОВАЯ ГАЗЕТА документ, в който се твърди, че Русия е имала план за откъсването на Крим и някои източни области от Украйна още преди президентът Янукович да бъде свален от власт, Дмитрий Песков заявява:

„Не, това не е вярно. Това не е вярно. Или възможно е, възможно е. Имам предвид – не мога да го изключа. Все пак аз не знам за този документ. Не знам кой е авторът на този документ.“

Песков атакува НОВАЯ ГАЗЕТА с думите: „Това е един вестник … понякога те публикуват, да го кажем така, невъобразими неща. И аз не виждам защо трябва го коментираме.“

„Единственото, което мога да ви кажа е, че дори и да съществува такъв документ, той няма нищо общо с Кремъл. Както и няма нищо общо с официалните документи на руското правителство“, казва в заключение Песков.