Коледните традиции в Украйна

В Украйна, както и в България, Коледа, или Рождество Христово, е един от най-големите и най-весели празници. Украинците винаги старателно са се приготвяли за празника. Традицията да се празнува Коледа се е запазила и досега в малките села и големите градове. Празникът предшества четириседмичен пост, който се спазва и на Бъдни вечер (Святий вечір),  който в Украйна се празнува на 6 януари. На 7 януари вече е Коледа.

rizdvoСутринта на Бъдни вечер в Украйна стопанката разпалва огъня в пещта, за да свари житото. По традиция цялото семейство става рано. Майките сваряват жито, с което приготвят традиционното ястие – «кутя» и ошав, децата счукват орехи, а бащите стриват маково семе в специална глинена купа «макитра».

На масата се слага и «дидух» (коледно дърво от житни класове) – символът на единението на рода, семейството и изобилието. През целия ден се работи усърдно и не се яде нищо. Чак след залез слънце цялото семейство се събира за празничната вечеря в украсената къща.
кутя

С появата на първата звезда на небето, която оповестява  рождението на Исус, всички се събират на масата, молят се заедно и сядат да вечерят. На тези, които по някаква причина не са със семейството си, както и на починалите през изминалата година роднини, също се слагат прибори. Бъдни вечер е семеен празник, на масата се събира семейството, но винаги се канят коледарите, които ходят от къща на къща и разнасят благата вест за рождението на спасителя на света – Исус Христос.

По традиция ястията на трапезата трябва да бъдат дванадесет, колкото са апостолите или месеците в годината. Те са предимно кутя, узвар, колач, борш с гъби, вареники с постен пълнеж, риба, зелеви сарми с плънка от картофи или елда, пълнени палачинки, мед с маково семе, сушени круши, варени картофи, задушено зеле, плодове.

След вечеря децата ходят да пеят коледни песни при роднини и в замяна получават също лакомства и парички. Тази размяна на храна е изключително важна за украинците, защото символизира семейните връзки. Останалата от вечерята кутя се оставя през нощта на масата с лъжици наоколо, тъй като се вярва, че душите на мъртвите идват в къщата на Бъдни вечер. След вечерята на Бъдни вечер, както и на Коледа, певци (коледари) обикалят от къща на къща с пожелания за здраве, благополучие и щастие. Събраните пари се даряват на църквата, а храната певците разпределят помежду си.

 

Автор: Олга Сорока