Кой и как ще отмени „особения статут“ на Донбас – обосновка и процедури

В секретариата на украинския парламент е регистриран законопроект за отмяна на особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области
Петро Порошенко - президент на Украйна
Петро Порошенко – президент на Украйна

На днешното си заседание Съветът за национална безопасност и отбрана на Украйна подкрепи инициативата на президента Петро Порошенко за отмяна на закона „За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ от 16 септември 2014 и е препоръчал на парламента да отмени дадения закон. Това е заявил заместник-секретарят на СНБО Александър Литвиненко след завършването на заседанието, съобщава Лига.нет.

Днес законопроектът е бил внесен във Върховната Рада от спикера на парламента Александър Турчинов.

Както вчера съобщи „Украйна днес“, в своето обръщение към съотечествениците си Порошенко заяви следното: „Един от въпросите, които ще внеса за разглеждане от СНБО е въпросът за отмяната на „Закона за особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“. За времето си този закон изпълни извънредно важна роля за спиране на външната интервенция, за мобилизиране на световна подкрепа за Минските мирни договорености, за потвърждаване искреността на намеренията на Украйна за деескалация на ситуацията в Донбас. На жителите на Донецка и Луганска области и на останалия свят ние демонстрирахме искрения стремеж на Киев за политическо регулиране.“

Според информация на сайта „Украинска правда“ на днешното заседание на СНБО Петро Порошенко е подчертал: „Този закон не ни се получи лесно, но благодарение на него успяхме да избегнем заплахите, да мобилизираме подкрепата на своите партньори от другите страни“. „Аз съм убеден, че СНБО и Върховната рада ще подкрепят нашето решение да отменим закона за особеностите на местното самоуправление“.

„Ние сме готови да приемем нов закон, когато видим прекратяване на огъня, демаркационна линия, освобождаване на заложниците и отмяна на фарса от 2 ноември.“ – заяви Порошенко, имайки предвид псевдоизборите в Донбас на териториите, които са подконтролни на екстремистите.

Освен това, Порошенко подчерта, че „Украйна е била, е и ще бъде твърд привърженик на мира.“

Също така Президентът на Украйна предположи, че може да бъде въведен по-строг икономически режим в Донецка и Луганска области заради проведените там „избори“, съобщава сайтът Украинска правда.

„Аз не изключвам, че в резултат от днешното заседание може да се усили режимът за преминаване на блок-постовете, да се ограничи движението на тези, които ни подлагат на потенциална заплаха чрез изпращането на разузнавателно-диверсионни групи. Не изключвам, че ще бъдем принудени да направим икономическия режим по-строг.“ – заяви Порошенко.

Той напомни, че Украйна продължава да обезпечава териториите, които се контролират от сепаратистите с електричество и газ.

„Ние продължаваме да влачим ярема без да получаваме и копейка – нито за електричеството, нито за газа. Продължаваме да осигуряваме отопление в Донецк и Луганск в условията на минусови температури. Въпреки, че според закона вече отдавна трябваше да сме изключили и отоплението и енергозахранването.“ – каза Порошенко.

При това президентът обеща да направи всичко възможно мирните граждани да не пострадат, въпреки, че признава, че псевдоизборите в Донбас „са ни дръпнали назад в решаването на тези изключително важни социални въпроси.“

Сайтът на Върховната рада съобщава, че в секретариата на украинския парламент са регистрирани два законопроекта за признаване за невалиден Закона на Украйна „За особеностите на местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области“ от 16 септември 2014 година. Вносител на единия законопроект е сегашният спикер на парламента Александър Турчинов, а на другия – лидерът на Радикалната партия и депутат Олег Ляшко.

В историята на украинския парламентаризъм съществува печалната практика фактически да се саботира приемането на даден закон чрез регистрирането на няколко проекта от различни вносители. След съгласувания, поправки и допълнения, гласуване на първия, втория, третия и т.н. законопроекти на първо и второ четене, може да се сложи кръст дори на най-добрия закон.

В същото време сайтът не съобщава кога ще бъде проведено следващото пленарно заседание на парламента, на което евентуално може да се гласува предложението на президента. Сегашният състав на парламента се събира само в изключителни случаи и след изрично обявяване на датата и все още не е известно кога ще бъде първото заседание на новата Рада. ЦИК на Украйна така и не е обявила резултатите от парламентарните избори от 26 октомври, тъй като не е получил всички протоколи от окръжните комисии. Вървят дела, на които се оспорват резултатите в отделни секции, срещу няколко председателя и членове на избирателни комисии са заведени дела, заради забавяне на преброяването на гласовете.

На фона на всичко това изниква въпросът, какво цели с дадения законопроект президентът на Украйна. Дали това е открит шантаж или тънка политическа игра, ще разберем много скоро .