Кои са мажоритарните депутати в бъдещата Върховна рада? Част 2

УД продължава да ви запознава с победителите в мажоритарните окръзи в Украйна. В тази част ще ви разкажем за депутатите, които ще заседават в Радата заедно със своите братя, братовчеди, синове, съпрузи. И за тези, които няма да имат такъв късмет.

В предишната част ви разказахме за сина на президента на Украйна Олексий Порошенко, който победи в един от окръзите във Виницка област. Но на друг кандидат-депутат, син на не по-малко известен баща, не му провървя.

Иван Литвин
Иван Литвин

25-годишният Иван Литвин си опита късмета в съседен на своя баща избирателен окръг, в който Володимир Литвин се радва на народната любов от памти века.

За Литвин-старши едва ли има друга по-подходяща професия от депутат след такава наситена биография като неговата: ръководител на администрацията на президента Леонид Кучма, 3 депутатски мандата, два пъти председател на парламента – през 2002 г.- 2006 г. и 2008 г. – 2012 г., известен също и като един от основните заподозрени за убийството на украинския журналист Георгий Гонгадзе…

В страна, където синът на миньора става също миньор, а на милионера – милионер, наследникът на един депутат просто е задължен отрано да се учи да работи с електората. Включително и да знае как да се подкупват избиратели, без да те хванат органите на реда.

На Литвин-младши и в това не му провървя. Сайтът „Избори 2014“, създаден специално за регистриране на нарушения по времето на избирателния процес, сухо информира, че на 13 октомври в г. Радомишл, Житомирска област в районното отделение на милицията е получен рапорт от служител на същото отделение с информация, че неизвестни са подкупвали избиратели в полза на кандидата за народен депутат И.В. Литвин.

По дадения факт е открито наказателно производство по реда на чл. 157, ал. 1 от Криминалния кодекс на Украйна, която предполага наказание с ограничаване на свобода за срок до три години или лишаване от свобода за същия срок.

На самия връх на скалата на успеха е кланът Балога. Той може да се похвали с абсолютен рекорд по брой роднини в един парламент. В бъдещата Рада ще има трима братя Балога – Виктор, Иван и Павло и един техен братовчед – Васил Петьовка. Те побеждават в 4 окръга – № 69, 71, 72, 73 ЕИО – от общо 6 избирателни окръга в Закарпатска област.

Виктор Балога
Виктор Балога

Най-големият от братята – Виктор е и най- известният от четиримата. Бил е кмет на най-големия град в Закарпатска област – Мукачево, губернатор на Закарпатска област, министър, шеф на администрацията на президента по времето на Виктор Юшченко и вече за трети път става депутат в украинския парламент. 

На възмутените, че цял семеен квартет ще заседава в парламента той отговаря в своя Фейсбук: „Всички желаещи могат да иронизират колкото искат, но закарпатците решиха, че в парламента все пак ще има трима Балога и Петьовка. Ако някой има съмнения, че изборите са преминали честно – моля, имате възможност да го докажете. Но аз не съм чул оплаквания нито от страна на обществеността, нито от органите на реда, нито от наблюдателите. 

Резултатът с над 50% подкрепа говори сам за себе си. Това е оценка за нашата работа. Както и победата в Закарпатието на „Блока на Петро Порошенко“, за която работи целият ни екип, въпреки че ние отидохме на изборите като независими кандидати. А на всички „приятели“, които обичат темата за „клана Балога“, им пожелавам  също така да се кандидатират в мажоритарен окръг и да получат без агитация повече от 50% от гласовете. А също така като използват своя авторитет да осигурят убедителна победа на пропрезидентската партия.“

Една от тайните на Виктор Балога за това как винаги да бъдеш на върха на вълната е винаги да си с партията, която в момента е на власт. Ако роднинската четворка стане част от пропрезидентската парламентарна група, в конкретния случай – „Блока на Петро Порошенко“, за който са работили по времето на избирателната кампания, то на най-големия сред Балогите такова „сливане“ ще е (какво съвпадение!) за четвърти път.

Юрий Солод и Наталия Королевска
Юрий Солод и Наталия Королевска

За разлика от тях семейната двойка Наталия Королевска и Юрий Солод е поела по трънливия път на  опозицията. Съпругата – като № 8 в „Опозиционния блок“, а съпругът – като мажоритарен депутат по ЕИО № 47 от същата формация.

Интересното е, че избирателният окръг, в който побеждава Солод, включва и печално известния Славянск, опорния пункт на кървавия „министър на отбраната“ на ДНР Игор Гиркин-Стрелков.

Странната любов на избирателите от този град към кандидат, който се асоциира със сина на министър-председателя от времето на Янукович Николай Азаров – Олексий, се обяснява много просто. По информация на обществената организация „Опора“, която монитори изборите в Украйна, благотворителният фонд, който Юрий Солод оглавява – „Път на живота“ щедро раздава „материална помощ“ на „граждани, организации и учреждения“.

Като се прибави и пълният контрол в комисиите на избирателните секции от страна на звездното семейство, предпоставките за победата стават повече от ясни.

Между другото, ако някой ден бъде издадена книга с рекорди, свързани  с изборите в Украйна, съпругата на Солод – Наталия Королевска ще влезе като абсолютен рекордьор по разходи за избирателна кампания.

На миналите парламентарни избори през октомври 2012 г. по оценка на специалистите партията на Королевска „Украйна – напред“ е изразходвала повече от 100 милиона долара (председателят на Асоциацията за външна реклама Артем Биденко твърди, че сумата е още по-голяма – от 150 до 200 милиона), но дори включването на известния украински футболист Андрей Шевченко в избирателния списък не спасява партията от позорна загуба.

Тя получава само 1,58% от гласовете на избирателите. Украинците не прощават предателството на Королевска, която след осъждането и изпращането в затвора на Юлия Тимошенко прави рязък завой в политическата си кариера.

Ако през периода от 2006 г. до началото на 2012 г. тя е любимка на Желязната лейди на украинската политика, член на политическия съвет на „Баткившчина“ и депутат в едноименната парламентарна група, то след ареста и отиването в затвора на лидерката на партията Королевска започва да играе собствени политически игри. Според слуховете колосалната сума за нейния проект – партията „Украйна – напред“ на изборите през 2012 г. тя получава от Ринат Ахметов – „играч“ от противниковия отбор и до войната на РФ с Украйна – най-богатият мъж в страната според рейтинга на списание „Форбс“ .

Милионите, които се харчат за „подхранване“ на избирателните окръзи, след влизането на кандидата в парламента се възвръщат в многократен размер на „инвеститора“ и даряват мечтаната депутатска неприкосновеност.

Президентът Петро Порошенко обеща, че още на първото заседание на новата Рада ще внесе предложение за отмяната на този „бонус“. Проблемът е, че  въпросът за отмяната на депутатската неприкосновеност не веднъж е поставян в парламентарната зала, но нито веднъж не се е стигало до успешно гласуване.

Ако все пак бъдещият  украински парламент събере необходимите гласове за предложението на президента, то Радата вече няма да бъде уютен оазис за корупционери и криминални елементи, на които депутатският мандат дава защита срещу криминално разследване, както и гаранция, че могат необезпокоявано да водят бизнеса си в Украйна.

Тогава ефектното семейство Солод-Королевска няма да се стреми на всяка цена да попадне във Върховната рада, а ще емигрира далеко на изток, както и една друга одиозна двойка – братята Добкини.

Михайло Добкин

Михайло Добкин – № 3 в списъка на „Опозиционния блок“ и брат му Дмитро – победител в ЕИО № 178 в Харковска област – също търсят защита от закона под купола на парламента.

Михайло Добкин е бил губернатор на Харковска област в продължение на четири години до арестуването си през март тази година. Обвиненията са опит за нарушаване на териториалната цялост на Украйна ( чл. 110 ал. 2 от Криминалния Кодекс).

Въпреки че интернет изобилства с достатъчно доказателства, например личният Twitter на депутата https://twitter.com/mdobkin, на 20 август всички обвинения са снети с обосновката, че лингвистичната експертиза не е открила призиви за смяна на държавния строй и нарушаване на суверенитета.

Това решение е явно конюнктурно и или при смяната на президента и неговото протеже – генералния прокурор Виталий Ярема, или при освобождаването на Донбас и Крим от руска окупация и успокояването на ситуацията в страната, нищо чудно разследването пак да бъде възобновено.

Както и делото за незаконен оборот на наркотични средства в Харковска област, в което братята Добкини са също централни фигури. Следствието установява, че роднините са кокаинови наркомани, а на видео, заснето от 5 канал на украинската телевизия, може да се види неадекватното поведение на по-малкия брат Дмитро в залата на парламента. 

Богдан Дубневич

В украинския парламент ще заседават и братята Дубневичи: Богдан е лидер в ЕИО № 118 (Лвов), а Ярослав – в ЕИО № 120. За Ярослав това ще е втори мандат като депутат на Верховната рада, докато по-големият от братята е трупал опит на регионално ниво като депутат в Лвовския областен съвет.

В биографията на Богдан Дубневич има и други „университети“ – през 1989 година той е осъден на 8 години лишаване от свобода за разграбване на държавна собственост в особено големи размери, но през 1992 година е освободен предсрочно.

Следва продължение…