Киев в очакване на ВИП гости

Жан-Клод Юнкер - председател на Еврокомисията
Жан-Клод Юнкер – председател на Еврокомисията

Както съобщава кореспондентът на руската информационна агенция ТАСС в Брюксел Денис Дубровин, първото посещение на новия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще бъде в Киев, но конкретната дата още не е определена. Това е заявил на 5 ноември новият председател, след първото заседание на Европейската комисия в новия й състав. „Обещах на украинския президент, че моята първа двустранна визита ще бъде в Киев. Но все още не знам, кога ще стане това “ – е казал Юнкер.

В края на този месец Киев очаква друг висок гост – вице-президента на САЩ Джоузеф Байдън, който ще посети Украйна на 21 ноември. В телефонен разговор между Петро Порошенко и държавния секретар на САЩ Джон Кери са били обсъдени детайлите на визитата, съобщава официалният сайт на украинския президент.

Сайтът на президента предлага кратко резюме на разговора.

Петро Порошенко е благодарил за значителната роля на САЩ за консолидацията на международната подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Той също така е подчертал важността на заявленията от страна на САЩ, че не признават резултатите и осъждат псевдоизборита в Донбас на 2 ноември.

Президентът  Порошенко е заявил, че Украйна напълно изпълнява ангажимента си за мирно разрешаване на конфликта, в пълно съответствие с Минските споразумения. «Ние вложихме твърде много усилия и време, за да стигнем до тези споразумения, че да позволим те да бъдат отхвърлени» – е отбелязал Петро Порошенко.

Украинският президент също така е предложил на ниво министри на външните работи да бъде подновен Женевският формат на многостранен диалог за мирно регулиране на ситуацията в Донбас.

Джон Кери е изказал подкрепа от страна на САЩ за Украйна и на действията на президента при съблюдаването на буквата и духа на Минския протокол за регулирането на ситуацията. Той също така е поздравил Украйна за провеждането на свободни и демократични избори за Върховната рада на 26 октомври и високо е оценил постигнатите газови споразумения между Украйна, ЕС и РФ.

Участниците в разговора са обсъдили детайли на военно-техническото сътрудничество.