Капка по капка

Ukraine_helpВъпреки че войната в Украйна е обхванала само един регион на страната, тя оказва влияние върху целия живот  в държавата Украйна и върху всички украинци.

Дори да не участват във войната пряко, много хора са задействани в нея, тъй като броят на убитите, ранени, пленени и изчезнали хора става все по-голям с всеки изминал ден.

Доброволци от цялата страна активно участват в събирането на помощи за армията, за пострадалите хора, за тези, които са изгубили близки, жилище, а понякога и здравето си.

Украинската диаспора в България също не остава встрани от всичко случващо се и се опитва да окаже подкрепа на родината си.

Пример за това е фондацията „Мати Украйна“, която се оглавява от Олена Коцева.

Преди месец фондацията отваря сметка в българска банка за набиране на помощи за украинската армия, купува топло облекло, медицински материали и друго необходимо за оцеляването на един войник в тази страшна война.

В този труден за страната си момент украинската диаспора в България намира много истински приятели в лицето на българи, които активно се включват в доброволческата работа, която няма край, но носи истинско удовлетворение само от мисълта, че ти също можеш да участваш в спасението на един човешки живот.

Така изглежда типичният отчет за дейността на фондацията през последните месеци. Това не са книжки, не са списания, нито народни носии – това е онова, без което един войник не може да оцелее в тази война.

 

От името на редакцията на портала „Украйна днес“ ние пожелаваме успех на фондацията и на всички доброволци!

Също така публикуваме номера на сметката на фондация „Мати Украйна“, на която всеки желаещ може да помогне с някаква, дори и символична, сума.

Сдружение на украинските организации в България (СУОБ) «Мати Украйна»

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC на банката: UNCRBGSF

Банка : УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

Отчетът за постъпилите дарения и изразходването на средствата по тази сметка ще се публикува ежемесечно (или ежеседмично) в зависимост от движението по сметката на страницата на Олена Коцева във Фейсбук и в други електронни издания.

Всеки превод или внасяне на суми кеш при наличието в „Основание за плащане“ на текст: «Дарение ….» са освободени от такси и комисионни.