ukraine

Канада ще изпрати на Украйна финансова помощ и радарно-сателитни снимки

Украинският президент Петро Порошенко помоли за помощ чрез предоставяне на разузнавателна информация още през септември

Канадското правителство ще изпрати на Украйна финансова помощ ведно с радарно-сателитни снимки, за да подпомогне борбата срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, информира министърът на отбраната на Канада Джейсън Кени.

ukraine
Подкрепяните от Русия сепаратисти чакат да бъдат транспортирани до фронтовата линия. Село Вергуливка, близо до Дебалцево, Източна Украйна, петък, 13 февруари 2015 г. Снимка: AP Photo/ Maximilian Clarke

 

В интервю, излъчено в събота в предаването The House по радио CBC, министър Кени информира водещия Ивън Соломон, че Канада подготвя нов финансов пакет за Украйна.

„Не мога да ви дам точна дата, но когато премиерът Харпър посети Украйна … (той) потвърди, че Канада ще предостави финансова помощ“, каза Кени в интервюто. „Надяваме се да продължим да го правим.“

Новият министър на отбраната на Канада също заяви, че радарно-сателитни снимки ще бъдат предоставени на украинската армия.

„Ние ще започнем предоставянето на радарно-сателитни снимки на Украйна, което беше единствената най-голяма молба на украинския президент Порошенко по време на посещението му в Отава през септември“, каза Кени.

„Това ще бъде изключително полезно за украинците при проследяване на движението на руските войски на украинска територия.“

Обсъжда се и помощ с огнестрелно оръжие

От началото на конфликта до сега Канада е изпратила на Украйна помощ на стойност около $ 66 000 000 под формата на очила за нощно виждане, зимно оборудване и други материално-технически средства.

Кени заяви, че идеята за изпращане на огнестрелно оръжие се е обсъждала, включително при срещата на германският канцлер Ангела Меркел с Харпър в Отава през тази седмица.

„Ние не разполагаме с огромни запаси от оборудване и, ако трябва тепърва да започнем такъв вид дейност, това би станало чрез придобиването му от други доставчици и след това изпращането му на украинците“, каза Кени.

„Ние няма да правим нищо такова без консенсус между съюзниците ни, Канада няма да действа сама в това отношение.“

След като от началото на конфликта до сега броят на жертвите надхвърли 5 000, договореното от Германия и Франция спиране на огъня трябва да влезе в сила в неделя.

Кени заяви, че Канада е „доста скептична“ за успеха на това примирие, имайки предвид факта, че руският президент Владимир Путин „безпрецедентно нарушава предходните две споразумения за прекратяване на огъня и се намесва в Украйна по най-възмутителен начин.“