Украйна - избори 2014

Каква е основната заплаха за изборите в Украйна

Руската федерация ще направи всичко възможно изборите на 26 октомври да бъдат признати за нелегитимни.

rada_kupolИзбирателната кампания за предсрочните избори във Върховната рада на Украйна преминава много по-демократично, отколкото миналите години при режима на Виктор Янукович. Но Руската федерация с помощта на сепаратистите може да провали гласуването в Донбас, за да има повод после да обяви изборите за нелегитимни.

Това заяви председателят на Комитета на избирателите на Украйна (КИУ) Алексей Кошел, предава кореспондентът на сайта „Нови Регион».сепаратистисепаратистисепаратисти

«На предсрочните парламентарни избори на 26 октомври ще работят 200 представители на КИУ, които ще наблюдават процеса на гласуване. Всички нарушения ще се регистрират, а след това ще се предават на органите на реда и в съда.

За пръв път в 20-годишната работа на нашата организация ние координирахме действията си с МВР. Проведохме обучение на представителите на МВР, защото по-рано на изборите те просто не знаеха как да реагират при нарушения. За служителите от МВР разработихме специални методически указания“, разказва той.

По думите на Кошел главният риск при провеждането на изборите е те да бъдат признати за нелегитимни. При това в процеса на самата предизборна кампания е имало много по-малко нарушения от обикновено.

«Ако сравняваме с 2012 година, тази  избирателна кампания мина с много по-малък брой нарушения. А именно – много по-малко станаха нарушенията с използване на административен ресурс, подкуп на избиратели.

Затова нас повече от всичко ни безпокоят заявленията на РФ и на сепаратистките организации, че е възможно привличането на нови военни подразделения и техника, за да се всее паника, да намалее явката на избирателите, а после това да бъде използвано, за да бъдат провалени изборите и те да бъдат признати за нелегитимни.

избориТоест най-голямата заплаха според нашите оценки е именно провалянето на изборите в Луганска и Донецка област. Има опасност от спекулации и използване на ситуацията в интерес на Русия», споделя Алексей Кошел.

Кошел добавя, че въпреки че в Луганска област украинската власт контролира около 30% от региона, все пак ситуацията в деня на изборите може да бъде дестабилизирана от Русия.

«Това се отнася особено за 112 окръг на Луганска област. Очевидно там изборите ще бъдат провалени», отбелязва той.

На свой ред изпълнителният директор на КИУ Виталий Тесленко добавя, че анализът на основните нарушения в цяла Украйна показва, че през последните дни са зачестили случаите на подкуп на избиратели.

«Според нашите прогнози, все пак на тези избори още не се получава масово да бъдат привлечени към наказателна отговорност предлагащите подкуп. Това наказание ще бъде приложено масово на следващите избори. Въпреки че има надежда, че именно наказателната отговорност ще спре тези, които посмеят в деня на изборите да организират срещу заплащане масови „въртележки“, когато тълпи избиратели са превозвани с автобуси от една избирателна секция до друга», заявява Тесленко.

КИУ  също така отбелязва, че като цяло кампанията преминава по-демократично, но през последните дни непосредствено преди изборите са зачестили фактите на използване на черен пиар и недобросъвестна конкуренция сред кандидатите.

«Регистрираме случаи, когато кандидатите водят скрити „черни“ пиар кампании срещу опонентите си. Например, агитатори лепят върху автомобили лепенки с имената на опонентите, като уж агитират да се гласува за тях. Но тези лепенки се махат толкова трудно, че при избирателите се формира емоционален обратен ефект – негативно отношение към този кандидат, чието име е указано на лепенките.

Такива примери има много. Затова кандидатите, които използват „черни“ технологии залагат на емоционалната реакция на избирателите», подчертава Виталий Тесленко.