Конвой

Изненадите на хуманитарния конвой 2.0 – смърт и тотално разрушение?

Русия продължава настойчиво да изпраща в Украйна освен танкове и войници също така и хуманитарни конвои. Не е ясно кого още може да излъже с подобно лицемерие, но фактът си остава факт – вторият хуманитарен конвой от Русия се отправи за Украйна през почивните дни. Конвой

Разбира се, в Държавната фискална служба на Украйна уверяват, че нейни сътрудници провеждат строга проверка на превозваните контейнери, но… Моля ви се! Границата на практика не се контролира, първият хуманитарен конвой буквално се втурна напред през украинската гранична охрана, без да обръща никакво внимание на протестите на Червения кръст. Явно в ДФС са се събрали мечтатели с розови очила.

Мен обаче в момента ме притеснява съвсем друго. Да, Русия натрапва хуманитарния конвой на Украйна, но защо? От първия опит видяхме, че всеки камион превозваше фактически въздух, което изключително много напомняше на банално пране на пари, но наистина всичко може да се окаже не чак толкова просто. И ето защо. Още от самото начало на конфликта в Донбас Русия правеше бавни крачки към увеличаването на своето присъствие в региона, като в началото изпращаше десетки наемници и наблюдаваше реакцията на властта в Украйна, а после вече стотици. След това дойде ред на техниката, която в началото беше изпращана поединично, после с десетки, а сега със стотици.

Тогава как стоят нещата с хуманитарния конвой? Защо му е на Путин? Сигурен съм, че не е защото иска да затвори очите на световната общественост, целта му е съвсем друга.

Преди всичко искам да отбележа, че няма смисъл да говорим за превоз на техника в самите тирове, защото тя свободно прекосява границата. Това, което има смисъл да се превозва сега, е високо технологичното оръжие, наличието на което няма как да се припише на това, че опълченците са го „отмъкнали със сила” от Въоръжените сили на Украйна.

А това е ракетната система Club-K! ГумконвойРакетната система с универсално базиране с крилати ракети Club-K е проект на концерна „Моринфосистема-Агат”. Основното ѝ достоинство е, че изглежда като най-обикновен контейнер!  Замаскираният във висша степен смъртоносен товар с радиус на действие до 300 км може да се превозва с обикновен тир, без да се създава истерия по пътищата и в социалните мрежи.

Само си представете какво ще се случи с разпределението на силите (които  и без това не са в полза на ВСУ), отчитайки безкрайния човешки ресурс на военните сили на РФ, ако такава система се появи в Донецк. Не е необходимо да се взима предвид и такова развитие на ситуацията, ако се допусне, че броенето на двете седмици за превземането на Киев стартира в момента, в който първият тир от втория хуманитарен конвой ще пресече границата. Разбира се, това е само предположение, пресмятане и подбиране на възможните варианти, какво би могло да има вместо сол в контейнерите, които пътуват към Донецк и Луганск. При това, ако такава система бъде хваната, това ще е безусловно доказателство за присъствието на военните сили на РФ в Украйна… макар че това вече са признали всички освен Путин и руснаците. Затова и няма какво да се губи, освен най-новия проект, който може да попадне в ръцете на противника – както стратегически, така и геополитически.

Но при всички случаи – не е ли време да се приключи с това примирие, което бе нарушавано в рамките на тези дни над 80 пъти, както и с хуманитарните конвои, които пътуват нерегламентирано из украинските земи? Та нали колкото повече позволяваме на Путин – толкова по-навътре навлиза той?

Злият одесчанин