Изборите в Донбас ще преминат под контрола на армията и Националната гвардия – Аваков

AvakovМинистърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е убеден, че МВР съвместно с Националната гвардия и Въоръжените сили ще спрат всяка провокация по време на изборите в Донецка и Луганска област на 26 октомври, съобщава „Интерфакс-Украйна“.

Министър Аваков е направил това заявление на съвещание с участието на министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, международни и украински наблюдатели в четвъртък в Киев.

„Отделно обръщам внимание на Донецка и Луганска област. В тези региони редица политически партии имат илюзиите, че с помощта на силов натиск или манипулации, като използват сложната ситуация в тези области, могат да получат резултат. Аз решително заявявам, че МВР е напълно осигурено с всякакви резерви и заедно с Националната гвардия и ВС на Украйна ще пресече всякакви провокации“, каза той.

По думите на министъра всички избирателни органи в тези области „ще бъдат взети под съответната охрана“.

„Ако някой иска и си мисли, че може да получи депутатски мандат с цената на жестоки активни криминални действия, ще получи в резултат не мандат, а няколко присъди за лишаване от свобода. Ние сме настроени много решително за това“,  добави Аваков.

Комитетът на избирателите на Украйна счита, че насрочените за 26 октомври предсрочни парламентарни избори в Украйна могат да бъдат проведени в 12 от общо 21 избирателни окръга в Донецка област и в 5 от 11 – в Луганска.