Малайзийския Боинг, реконструкция

Иск за 900 милиона от роднините на загиналите в сваления „Боинг“

Отломки на Малайзисйкия "Боинг"
Malaysia-Boeing-777-shutdown-crash-fuselage

Роднините на загиналите пасажери от рейс МН17 подадоха колективен иск срещу Гиркин.
Роднините на 18 от пасажерите в сваления „Боинг-777“ са подали в Чикагски съд групов иск срещу руския гражданин Игор Гиркин. Пътническият самолет беше свален над Донецка област през лятото на 2014 година предава „Гласът на Америка“ 

Седемнадесет души, представляващи 18 от пасажерите на Боинга – от Малайзия, Великобритания и Нидерландия, са предявили претенции за компенсация в размер на 50 млн. долара за всеки загинал.
Искът е разделен на 3 части. В първата част командващият терористичните формирования на „ДНР“ Гиркин е обвинен в убийство. Ищците се позовават на член в американския закон, защитаващ жертвите на изтезания.
Във втората част на иска Гиркин е обвинен в унищожаването на самолета в нарушение на международното право.
В третата част на иска Гиркин е обвинен в сговор със заместника си Сергей Петровски и с други хора, причастни към атаката над Боинга. Отбелязва се, че гражданинът на РФ е действал с мними или реални пълномощия, дадени му от руското разузнаване.
Според юристи, слушанията в Чикаго могат да се разглеждат като предварителен стадий на вълна от нови искове, ответници по които могат да станат руската държава и лично президентът на РФ Владимир Путин.