Южен поток

Илиян Василев: „Южен поток е въплъщение на кремълската стратегия за разделяне и торпилиране на Европейския съюз чрез манипулиране на отделни негови членове едни срещу други“

Южен поток
Снимка: www.gazprom.com

Вчерашното заявление на Владимир Путин за спирането на проекта „Южен поток“, както и изказването му, че България е лишена от възможността да действа като суверенна държава, предизвика море от реакции. От една страна, правитеството е обвинявано, че губи толкова важен стратегически партньор като Русия, други се чувстват засегнати от изказването на президента на Русия, което освен всичко останало, допълнително настройва България срещу ЕС.

Илиян Василев, български дипломат и посланик в Русия от 2000 до 2006 г., пише в блога си: “Обичайното клише е, че това е руски проект, който цели да заобиколи „нестабилната“, „опърничава“ и напоследък „фашистка“ Украйна за да даде топлина и сигурност на европейските домове. С това не може да не се съгласим – това мнение е най-популярно в България.

Авторът твърди, че за да бъде реализиран подобен проект се изисква предварително да бъде направен анализ на рисковете – икономически, социални, екологични, геополитически и външнополитически.

900-километровия газопровод е трябвало да започне в руския град Анапа, да премине по дъното на Черно море до Варна и да свърши в Австрия. По този начин той заобикаля не само Украйна, но и Словакия и други страни от ЕС, които в момента обслужват транзита на газ. Авторът пише: „Ръководителите на тези страни съвсем няма да са радостни от загубата на близо милиард долара от транзитни такси. Просто казано – Москва се опита и успя да ни настрои един срещу друг – ние да спечелим, Украйна и Словакия да загубят. Келепирът на първо място, солидарност – след това.“

В блога се споменава корупционната сделка на ПИБ с имота за над 100 милиона евро – по над 660 евро на кв.м. за горски масив, която е осъществена не чрез „Южен поток България“, а чрез „Южен поток Транспорт“.

Освен това, авторът напомня, че в последно време е намаляло налягането на газ в тръбите, минаващи през Украйна и Беларус, което се обяснява от Русия като технически проблем. Авторът дава две обяснения за това: 1) Газпром съзнателно не спазва договорения график, за да подкопае способността на европейските страни да се запасят с природен газ преди сезона; и 2) „желанието на Кремъл да изолира „новите членове“ на ЕС от Централна и Източна Европа от съвместни акции в помощ на Украйна / реверсни доставки на природен газ“.