French Embassy in Moscow

И в Париж, и в Донбас се сблъскаха две култури, два свята

French Embassy in Moscow
Посолството на Франция в Москва / Снимка: uainfo.org

 

Ние украинците сме свикнали да възприемаме Русия като цяло и в частност Москва като някакъв единен организъм, като общност от хора, мислещи еднакво. По същия начин някои жители примерно на Киев или Ужгород са убедени, че в Донбас са останали само сепаратисти и съучастници на терористи, тъй че там няма кой да бъде съжаляван и няма за какво.

Ще кажа от позицията на Капитан Очевидност: Москва е разнородна. Както всеки друг мегаполис, и тя си има своите герои и злодеи, своите демони и светци. Това се вижда особено ясно в извънредни ситуации.

Трагедията във Франция е извънредна ситуация от световен мащаб. Да оставим настрана споровете за кого всъщност бие парижката камбана. Всички бяха потресени. Но всеки възприе по своему случилото се. Някои не успяха да скрият кривите си усмивки и мнения от сорта на „така им се пада, сами са си виновни!“. Някои злорадстваха: „Гласувате за брадати жени – на ви сега брадати мъже!“. Но те не са повече от нормалните хора.

Именно нормалните хора  (или просто хора – понеже са достойни да бъдат наричани така) през целия ден, от сутринта до вечерта, полагаха цветя пред френското посолство. Снежната виелица ги отнасяше – хората слагаха отгоре им нови. Трупаха се рози и карамфили, а неравнодушните носеха още и още.

Намериха се и паразити, които решиха да си направят пир за сметка на чуждата мъка. Вчера пред посолството имаше демонстрация на някакви отрепки – „православни активисти“ с плакати от рода на „френските богохулници си понесоха справедливото божие наказание“. За съжаление, за руските богохулници нямаше божие наказание и никой неравнодушен минувач не ги наби – явно попречиха полицаите, които охраняваха демонстрацията.

А днес към съчувстващите редови московчани се залепиха някакви „младежки организации“. Самият председател на Федералната агенция за младежта приказваше нещо от рода на „солидарност с народа на Франция“. То е ясно, че състраданието няма граници – нито държавни, нито политически. Но КАК само го направиха!

Ето например камерите на руските телевизионни канали („LieNews“, „Россия-69“, „Звездец“ – целият джентълменски отбор) са се прицелили в млада жена около трийсетте с дълго норково палто.

„ – Изказваме искрените си съболезнования на френския народ и вярваме, че в бъдеще те ще реагират по-бързо на предизвикателствата пред колективната безопасност и че няма повече да се оставят да ги ръководи някой друг и в частност САЩ“ – коментира „младежката активистка“.

Тоест цялата парижка трагедия и този шамар, който варварските отрепки удариха на европейската цивилизация, за нея се свеждаха до прословутата „ръка на Вашингтон“?

До нея някаква енергична бабичка обяснява нещо на върлинест брадат журналист. Той си записва в тефтера нещо на латиница – значи е чужденец. Чувам, че се споменава думата „Украйна“. Заставам нащрек.

„ – Не ми е ясно защо Европа обръща такова внимание на мюсюлманския тероризъм, а не казва нищо за украинския тероризъм “ – нарежда бабичката. – Ето в Киев тия дни имаше голямо факелно шествие. Факелно шествие! През 21-ви век! Като по времето на Хитлер! Ето ви го истинският украински фашизъм и тероризъм! И когато режимът на Порошенко и Яценюк убива жени и деца в „Новорусия“ – той с нищо не е по-добър от „Ал Каида“! И когато Франция тайно подкрепя и въоръжава украинската хунта – тя подкрепя същите терористи, като тия, дето убиха хората в Париж!“

В хода на интервюто става ясно, че възрастната дама е от Севастопол, в Старопрестолния град я била извикала дъщеря й, която заминала с мъжа си именно за Франция и оставила апартамента на майка си. Все се канех да я попитам чий го търси тука, ами не си е останала в „щастливия, руски, православен и антифашистки“ Крим? Но така и не се наканих.

Когато журналистът се отдалечи от приказливата бабичка, се приближих до него: „Ако искате да разберете истината за Донбас – питайте.“ Отначало репортерът се опита да ме отстрани – буквално с ръка. „Вие сигурно сте съгласни с нея?“ – попита той на сравнително добър руски и се намръщи като начинаещ стажант-асенизатор. Щом разбра, че не съм съгласен, се заинтересува.

Журналистът, който се оказа французин на име Пиер, слушаше внимателно – вярно, не си правеше записки в тефтера. Затова пък си записа телефона ми. А аз му изказах искрените си съболезнования от името на украинския народ. В крайна сметка, оказах се единственият представител на Украйна наоколо – с изключение на хиперактивната севастополска бабичка.

Когато си тръгвах, момата с норковото палто и бабичката, която много се страхуваше от факелни шествия, се заприказваха. От разговора им стана ясно, че са дошли заедно. Някъде на заден план, до възпоминателните свещи върху оградата на посолството, се смееха високо репортери и оператори от руските телевизии – явно вече настроени за петъчната вечер.

Брадатият Пиер мълчеше, загледан в краката си, и мислеше за нещо си свое, френско. А хората продължаваха да носят още и още цветя – сами и на групи. Без да отразяват изобщо руските „граждански активисти“, платените им провокатори и хилещите се телевизионери.

French Embassy in Moscow
Посолството на Франция в Москва / Снимка: ТАСС

 

Сега да си кажа моето мнение, ако на някой му е интересно.

Аз не вярвам, че зад атентатите в Париж стоят руските спецслужби. Не виждам нито една изгода, която тази беда би могла да донесе на руската държава. Андреас Брайвик, „Вашингтонският снайперист“, убийците от Колумбайнската гимназия, взривилите Минското метро – това са умопобъркани убийци, действащи на малки групи или съвсем сами, способни да подготвят удара тайно и да го нанесат внезапно. В държава, която е в непрекъсната война – подобно на Израел – замисълът им по-скоро би претърпял крах. Но в една мирна страна, било то Норвегия, Франция или Украйна – хората и силите на реда се оказаха просто неподготвени за стремителна атака.

Впрочем, парижката драма и донбаската трагедия имат един и същ корен. Агресивните отрепки, свикнали да решават проблемите си с юмруци и оръжие, се почувстваха всесилни и започнаха „свещена война“ с тези, които не им харесват.

На мен, честно казано, онези карикатури не ми харесваха. Смятах, че списанието прави голяма глупост като ги публикува. Но днес искрено се надявам, че мръсниците, които убиват беззащитни хора, няма да доживеят до съд и няма да получат уютни килии с пет порноканала.

Не мога да понасям разни харизматичните култове и техните последователи и смятам, че мястото на основателите на тези „секти“ е точно в затвора.

Но съм готов с голи ръце да удуша ония изроди, които в името на „светата Рус“ екзекутираха младежите протестанти в Славянск.

„Аз не споделям вашите убеждения, но съм готов да умра за правото ви да ги изказвате“. И наистина, не малко жертви са дадени за правото да говориш, пишеш, рисуваш – и да не се страхуваш. Цивилизованият свят днес живее според този принцип.

Какво могат да му противопоставят брадатите мръсници от Близкия изток или Донбас? Само дулото на автомата и атавистичното: „Обичай Русия („Новорусия“, Аллах), мамицата ти!“

И в Париж, и в Донбас се сблъскаха две култури, два свята, две парадигми. Свободата и доброволното робство, разумът и тоталното невежество, секуларизмът и мракобесието, цивилизацията и варварството, съзиданието и разрушението.

За мен няма никакво съмнение, че демократичната и мултикултурна Франция ще устои. Всяко отклонение встрани означава победа за негодниците и постигане на техните цели. Затова отклонение няма да има.

Ще устоят и Украйна, и украинският Донбас. Поради същата причина.

Данил ЧИКИН

Източник: http://uainfo.org/blognews