Храм на 6 хиляди години намерен в Украйна

Храм на 6 хиляди години открит в Украйна

В Кировоградска област са открити развалините на огромен древен храм, на територията на който са намерени фигурки, подобни на човешки изображения, както и останки на жертвени животни.

Храм на 6 хиляди години намерен в Украйна
Снимки: livescience.com

 

Храмът е открит в голямо праисторическо селище от група британски и украински археолози. За експедицията им разказват известните украински археолози от Института по археология към Националната академия на науките на Украйна Наталия Бурдо и Михайло Видейко на годишния конгрес на Европейската асоциация на археолозите, пише Live Science.

Според учените площта на храма е била 60 на 20 метра. Това е било двуетажно здание, построено от дърво и глина. Имало е вътрешен двор и е било заобиколено от портици.

 

Трипилски фигурки
Човешки фигурки

 

Във вътрешността на сградата са открити осем глинени плочи, които вероятно са използвани за жертвоприношения. Върху едната от тях е намерен огромен брой обгорели агнешки кости, най-вероятно – останки от животни, принесени в жертва.

Вторият етаж е бил разделен на пет помещения. Подът и стените им са били боядисани в червено, което е създавало тържествена атмосфера.

На първия етаж изследователите са открили седем допълнителни площадки и вътрешен двор, затрупан с кости на животни и фрагменти от керамика.

Трипилски храм

 

Храмът е открит по време на започналите през 2012 г. разкопки на праисторическо селище край село Небеливка, Новоархангелски район. Последните изследвания на обекта показват, че древното селище е заемало площ от близо 238 хектара. Имало е 50 улици и над 1 200 сгради.

Учените са установили, че находката е от времето на трипилската култура, която хронологически се отнася към медната епоха (5500-2750  пр. Р. Хр.). Храмът е на около 6 хиляди години.

Трипилски храм
Украшение за коса

 

Намереният в Украйна храм наподобява култовите съоръжения в Близкия Изток от същия период. Както отбелязват археолозите,  храмът в древния шумерски град Ериду, който е на около 6 хиляди години, също е бил разделен на отделни стаи.

Източник: tvi.ua