Путин - Порошенко

Хитър план или потъваща стратегия

Чрез отказа на Киев да финансира териториите на ЛНР и ДНР Петро Порошенко фактически пречупи стратегията на Путин за инкорпориране на Донбас в тялото на независима Украйна като инструмент за блокиране на интеграцията на държавата в западните структури.

Тази версия е озвучена от известния руски блогър Анатолий Несмиян.
По наше мнение, неговият анализ заслужава внимание.

„Путин даде последната си прес-конференция. Той доста дипломатично оцени срещата на страните от Г-20 в Брисбейн като конструктивна, но оправдавайки се със 18-часов полет до Москва, предсрочно замина от Австралия, като не изчака заключителното комюнике и общото прощално излизане.

Все пак информацията на „Ройтерс“, която до вчера беше опровергавана от Песков, се оказа относително достоверна – действително, Путин е прекратил предварително участието си в срещата, като е обяснил това изключително с работни моменти.

Решението на Порошенко за икономическа блокада на Донецк и Луганск е наречено от Путин грешка и за него, видимо, е доста неприятен сюрприз. Сега вече не става въпрос за внимателно връщане на тези територии обратно в Украйна. Фактически, Порошенко играе „ва банк“, принуждавайки по този начин Русия или окончателно да се откаже от тях или да поеме пълната им издръжка.

И едното, и другото, поради различни причини е неприемливо за Кремъл – неговата стратегия е била насочена към постепенната реинтеграция на метежнните територии с Украйна, за да не предизвиква недоволство там и тук, но в същото време да не носи отговорност за политическото им бъдеще.

Сега вече трябва да се взима решение – при това бързо и еднозначно. Зимата е съвсем близо, без масирана помощ може да се случи катастрофа, при това Западът демонстративно няма да обвинява Киев за това. И в двата случая няма нищо добро за Москва. Ръководството на ДНР и ЛНР е подбрано за изпълнение на задачата за връщане в състава на Украйна, но с кремълските марионетки, с което Кремъл е разчитал да държи Киев на каишка. Порошенко постави въпроса в друга плоскост – всичко и веднага.

Възниква следния проблем – ръководството на ДНР и ЛНР не са готови да плуват самостоятелно по принцип, а в случай на предаване на териториите им от Кремъл бъдещето им с нищо не е гарантирано. Поредният „хитър план“, нарисуван от водещите лица по украинска политика, се оказа с дупка в дъното и потъва пред очите ни. Никакво продължение на Минските споразумения вече няма да има – призивът да се проведе Минск-2 беше игнориран от Киев.

Като цяло, неспазването на дипломатическия етикет и предсрочното заминаване на Путин може да се разглежда и като пълен дипломатически провал на Русия в Австралия – дори и обясняван с различни обстоятелства. Западът успява да създаде атмосфера на тотална обструкция на Русия при неутрално отношение към нея на останалите страни-участнички в Г-20. Никой не се изказа в защита на Русия – това е нещото, към което САЩ се стреми. И това, което те в крайна сметка постигат. В такива условия, действително, на саммита повече нямаше какво да се прави, с церемониалните процедури напълно се справи министърът Силуанов.“