NATO

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа призова да се помогне на Украйна с оръжие и техника

Западът не бива да изключва варианта за решаване на конфликта в Украйна по военен път, счита Филип Бридлав. Той нарече предложенията на Путин „неприемливи”. 

Главнокомандващият Обединените сили на НАТО в Европа Филип Бридлав заяви, че Западът не бива да изключва варианта за решаване на конфликта в Украйна по военен път и призова да й се помогне с оръжие и техника.

Както съобщава „Дойче веле”, позовавайки се на агенция Ройтерс, Бридлав заяви това на Мюнхенската конференция по сигурността. Бридлав подчерта, че той има предвид доставяне на оръжие и военна техника за Киев, а не изпращане в зоната на конфликта на военнослужещи на НАТО.

Филип Бридлав определи предложените предишния ден от руския президент Владимир Путин мерки за уреждане на украинската  криза като „абсолютно неприемливи”, без да уточни обаче, какво точно има предвид.

По-рано официалният представител на правителството на ФРГ Щефен Зайберт (Steffen Seibert) характеризира срещата на Ангела Меркел и Франсоа Оланд с Владимир Путин на 6 февруари в Москва като „конструктивна” и съобщи, че скоро ще започне работа над „евентуален съвместен документ”, в основата на който ще бъде предложеният от Меркел и Оланд план за мирното решаване на украинския конфликт, като той ще бъде допълнен с предложенията на Петро Порошенко и Владимир Путин.

dw.de