Външните министри на Украйна, РФ, Германия и Франция се споразумяха да се срещнат в Берлин на 12 януари

Министрите на външните работи на Украйна, Русия, Германия и Франция са провели телефонен разговор, по време на който са решили да проведат лична среща в Берлин, съобщава министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин, цитиран от „Интерфакс-Украина„.

„Току-що приключих телефонния разговор с колегите от Германия, Франция и РФ. Единственият „прогрес“ е, че се договорихме за лична среща в Берлин. Продължаваме да работим…“ – пише Климкин в личния си Twitter.

По-късно П. Климкин уточнява: „Нормандия отново ще бъде в Берлин. Ще се срещнем там с министрите на 12 януари.“

Същевременно източник от украинското външно министерство е съобщил на агенция „Интерфакс-Украина“, че срещата на президентите в Астана през следващата седмица е възможно да се състои.

„Ако министрите постигнат определени договорености на 12 януари в Берлин, тогава всичко е възможно“ – отбелязва източникът.

На 29 декември 2014 година украинският президент Петро Порошенко съобщи, че следващата среща на най-високо равнище в нормандски формат за стабилизиране на ситуацията в източната част на страната ще се проведе на 15 януари в Астана.

На 9 януари ЕС заяви, че президентската среща в „нормандски формат“ все още не е потвърдена.