Украинският Генерален щаб: „В Донбас има 33 000 терористи и към 10 000 войници от ВС на РФ“

ordinovich_01
Полковник Андрей Ординович

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна, коментирайки новините от зоната на АТО, съобщава, че в районите край границата с Украйна има 53-54-хилядна армия на Руската федерация.

В окупирания от екстремистите Донбас има 10 000 войници от руската армия плюс бронирана техника.

Това заяви в програмата „Свобода на словото“ на украинската телевизия ICTV заместник-началникът на главното управление за военно сътрудничество и миротворчески операции на Генералния щаб на ВС на Украйна Андрей Ординович, предава Зеркало недели.

„Наблюдаваме значително присъствие на руски войски в близост до границата с Украйна. Това се отнася и за Приднестровието и Крим, както и за североизточната и югоизточната граница на Украйна.

По наша преценка общия брой на военнослужещите на Руската федерация е около 53-54 000 души. Освен това се наблюдава значително присъствие и на украинска територия, във временно окупираните райони на Донбас – 8-9 000 войници. Като се имат предвид и около 32–33 хил. „бойци“ от така наречените незаконни военни формирования, това представлява доста сериозен риск за дестабилизиране на ситуацията в Украйна“ – каза Ординович.

139617

 

Той отбеляза също, че в зоната на АТО украински сили продължават да бъдат обстрелвани и че Русия продължава да попълва запасите на противника през тази част от границата, която Украйна временно не контролира.

„Всички тези фактори са свидетелство за това, че оперативната ситуация може да се промени в непредвидима посока. Както отбеляза началникът на Генералния щаб в едно свое неотдавнашно изявление, ситуацията е стабилна, но с елементи на изостряне“, посочи полк. Ординович.