Газпром

„Газпром“ е хванат за поръчка на черен PR в САЩ

Ръководителят на регулаторната служба за добив на нефт и газ в американския щат Тексас Дейвид Портър се е обърнал към държавния секретар на САЩ Джон Кери с искането да се предприемат незабавни действия по отношение на росийския монополист „Газпром“, който води тайна подривна дейност срещу американския газодобивен отрасъл. Тя се изразява в подкупване на екологични организации, които с пари на  „Газпром“ водят активна пропаганда срещу добива на шистов газ, финансиране на редица медии, които дезинформират обществеността, а също и в поръчка на черен „пиар“ на американските PR-агенции, съобщава тексаският сайт Dallas News.

Газпром

Чиновникът от Тексас е пояснил, че руската банка „Газпромбанк“, част от която принадлежи на „Газпром“ и която отдавна е в черните списъци на САЩ, е наела двама бивши членове на Сената – Трент Лот и Джон Броу – за да лобират във Вашингтон нейните интереси. Те се изразяват в отслабването на американския нефтогазов отрасъл, което е трябвало да създаде на „Газпром“ доминиращо положение на световните пазари за въглеводороди.

Също така Дейвид Портър е цитирал данни, според които „Газпром“ още от 2006 година е сключил договори с много американски PR-компании, сред които е  Ketchum, с цел нанасяне на максимална вреда на репутацията на газодобивни предприятия в САЩ. С помощта на финансиране от Русия съществуват много екологични организации, които се обявяват срещу добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване (фракинга). И нещо повече, именно „Газпром“ е  финансирал филм на екоактивиста Джош Фокс „Газова страна“, който се състои основно от лъжи и в който се твърди, че уж добивът на шистов газ има социални последствия. Пред парите на „Газпром“ не устоява дори най-големият американски вестник The New York Times. През февруари 2011 година той публикува явно поръчков материал, в който заместник-председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Александър Медведев отговаря на предварително подготвените читателски въпроси, които, разбира се, са за отношението на руския монополист към „шистовата революция“.

by24.org