Bernard-Henri Lévy

Франция започва да разбира от каква подкрепа има нужда Украйна

Бернар-Анри Леви 

Френски философ, писател, публицист, общественик 

Bernard-Henri Lévy
Бернар-Анри Леви

Целият свят знае, че Украйна днес преживява един особен и драматичен момент. Дори сега, когато пиша тези редове, хиляди руски войници извършват военни маневри в Донбас.

Оказвайки подкрепа на кучетата на войната от Донецк и Луганск, както и на казашките и чеченски наемници, които са били там доста преди тях, руските войници превръщат този регион на Украйна в някакво подобие на Спарта, където единствено силата е на почит, където се проповядва само насилие и където дори риторичния призив за „защита на угнетеното рускоезично население“ вече отдавна е заменен с откровено настъпателни действия.

Наскоро прочетох една статия, в която се цитираше заявление на лидера на Донецката народна република Захарченко. Този бандит заявява всъщност следното: „Моята армия вече е способна не само да защитава, но и да атакува“.

Пред лицето на едно подобно заявление, пред лицето на тази промяна в говоренето, а може би и в мащаба, думите и красивите декларации вече не са достатъчни.

Пред лицето на такава крайна опасност, пред новия обрат в тази извънредна ситуация, на вашата страна й е нужна подкрепа, по-съществена от витиеватите дипломатически декларации.

Но искам да ви кажа, че много хора в родината ми, във Франция, вече го разбират и смея да се надявам, че съвсем скоро мнозинството ще осъзнае, че залогът за оцеляването на Европа днес е тук, в Киев, и че е абсолютно необходимо да ви помогнем да се сражавате в тази битка и да победите в нея.

Двама смели американски сенатори успяха да получат одобрението на Конгреса на САЩ за Закона за подкрепа на свободата на Украйна, който ще позволи доставката в Украйна на криптирани комуникационни средства, безпилотни самолети, противотанкови и зенитни комплекси и дори оптични прибори, от които така отчаяно се нуждаят вашите въоръжени сили.

Имам чувството, че и други страни, включително моята собствена, ще се присъединят към това движение или даже първи ще започнат да действат. И съм сигурен, че вие сте по-малко самотни, отколкото си мисли господин Путин, и по-малко самотни, отколкото вероятно си мислите вие самите.

При всички положения, аз работя върху това.  Доколкото ми стигат моите скромни сили и ресурси – работя върху това. Неотдавна се срещнах с чиновници от украинското Министерство на отбраната и те ми разказаха за някои неща, от които имате нужда. Ще предам тази информация на нужните хора във Франция.

nvua.net