Евромайдан

Фотоизложба „Една година ЕВРОМАЙДАН“ в София

 

Евромайдан
Евромайдан

Фотоизложбата „Една година ЕВРОМАЙДАН“ отваря врати тази седмица и кани всички желаещи да видят съдбоносните в историята на Украйна дни през обектива на двама български фотографи – Тихомира Методиева и Сергей Антонов.

Събитието ще се проведе в Бохема – Клуб Галерия на Фоторепортера  на адрес гр. София, бул. Дондуков 1 (в подлеза при Министерски Съвет, Източна Порта на Сердика) на 16 декември от 18 часа.

„Една година по-късно …
Не търсим отговори. Не се лутаме във въпроси. Не обвиняваме. Не величаем.
Не претендираме за изчерпателност.
Организираме ви простичка разходка из Майдана през нашите очи. Срещаме ви с хората, чиито погледи не можем да забравим.
Ще се опитаме да ви разкажем. И за афганците, и за студентите, и за казаците, и за политическите партии, и за пианистите-екстремисти, и за звената по самоотбрана, и за библиотеката на Майдана. За Олексей Коновалов, който по-късно загина в Луганск, но чиято е култовата реплика „Като видях как Беркут бият децата рязко станах националист”.
Разбира се, няма как всичко да покажем в снимки.
Не сме в състояние да пресъздадем топлината на горещия чай, който стопля гърлото, спуска се през гърдите и разтуптява по-силно сърцето, за да продължиш разходката в студената нощ.
Не сме в състояние да покажем мириса на изгоряла гума, аромата на горящите цепеници във варелите. Вкусът на споделен черен хляб със сланина, препечен на варела върху парче фолио.
Не можем да опишем солидарността, вярата, силните приятелства.
Химнът, който звучи навсякъде.
И гръмкото „Україна понад усе!” „Слава Україні! Героям слава!”
Разчитаме на вашето въображение.“