Оскар

Филм за Майдана е с номинация за Оскар

"Winter of fire: Ukraine's Fight for Freedom", снимка: IMDb
„Winter of fire: Ukraine’s Fight for Freedom“, снимка: IMDb

Документалният филм на продуцента и режисьор Евгений Афинеевский „Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom“ е сред петте номинирани в категорията „Най-добър документален филм“ и е сред претендентите за златна статуетка на 88-те награди „Оскар“. Пълният списък на номинираните във всичките 24 категории беше обявен на 14 януари на сайта на Академията.

Филмът е съвместна продукция на Украйна, САЩ и Великобритания и разказва за протестите в Киев. За онези тревожни 93 дни от зимата на 2013-2014 година, в които движението за граждански права се превърна в подкрепяна от милиони хора в Украйна и по света Революция на достойнството.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=RibAQHeDia8[/embedyt]

Другите четири номинации в същата категория са: „Amy“ – биографична драма за Ейми Уайнхаус, „Cartel Land“ – филм-уестърн за борбата с наркокартелите в Мексико, „The Look of Silence“ – филм за геноцида в Индонезия 1965-1966 и „What Happened, Miss Simone?“ – биографичен филм за певицата Нина Саймън.

Официалната премиера на документалния филм за Майдана се състоя на 40-тият международен кинофестивал в Торонто през септември 2015 година и беше удостоен с наградата на публиката за най-добър документален филм.

Церемонията по обявяването на победителите в различните категории и връчването на златните статуетки ще се състои на 28 февруари 2016 година в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис.