European Parliament

Европейският парламент прие Резолюция за Украйна

След приключилата преди малко пленарна сесия, на която бе обсъдена ситуацията в Украйна, Европейският парламент публикува на своя сайт прессъобщение за резултата от обсъжданията и приетата Резолюция.

European ParliamentВ прессъобщението се посочва, че в приетата днес Резолюция парламентът заявява, че санкциите на ЕС срещу Русия трябва да останат в сила, докато Русия не промени агресивната си политика в Украйна, не спази примирието, не оттегли войските си и не спре да подкрепя сепаратистите.

Посочва се също така, че европейските депутати осъждат терористичните актове в Украйна и призовават ЕС да излезе с план за противодействие на руската „информационната война“, както и да помогне на Украйна в осъществяването на реформите, в преодоляването на хуманитарната криза и засилването на отбранителните си способности.

Депутатите заклеймяват „агресивната и експанзионистична политика“ на Русия и „актовете на тероризъм и престъпно поведение от страна на сепаратистите и други нерегламентирани войски в Източна Украйна“.

В текста на резолюцията се казва още, че политическите и дипломатически канали спрямо Русия трябва да останат отворени.

Членовете на ЕП призовават ЕС да обърнe специално внимание на информационната война, която води Русия.

В прессъобщението се отбелязва още, че в приетата Резолюция членовете на ЕП призовават ЕС да предостави „по-съществена техническа помощ“, включително експертна, за да се помогне на Украйна да осъществи необходимите реформи.

И не на последно място, в прессъобщението се посочва, че във връзка с хуманитарната криза, Европейският парламент е поискал от Европейската комисия до два месеца да представи план за хуманитарната дейност в Украйна.