ЕС потвърди готовността си да въведе безвизов режим за украинците

vizaЕвропейският съюз е потвърдил, че е готов да въведе безвизов режим за гражданите на Украйна, след като бъдат изпълнени изискванията на Плана за действие относно либерализирането на визовия режим на ЕС.

По информация на UA-TODAY това е равносметката от работата на групите на ЕС за експертна оценка, които са работили в Украйна през периода 15-26 септември.

Резултатите от тяхната работа съобщи на брифинг във вторник, 30 септември, говорителят на украинското външно министерство Евгений Перебийнис:

“ЕС от своя страна потвърди готовността си да въведе безвизов режим на пътуване за украинските граждани, след като Украйна изпълни изискванията на Плана за действие. Резултатите от работата на експертите свидетелстват за значителния напредък на Украйна при изпълнението на съответните критерии.”

Перебийнис също така съобщава, че експертите са направили оценка на готовността на Украйна за въвеждане на биометрични документи за пътуване, на това как се контролира държавната граница, на ефективността на управлението на миграцията и държавната политика в областта на предоставянето на убежище.

По думите му в Украйна се очаква, че експертните групи, които трябва да дадат оценка за изпълнението на следващите раздели от Плана за действие (охрана на обществения ред и сигурност, както и на основните права и свободи на човека) ще пристигнат в Украйна скоро, през ноември или декември. “Според резултатите от тези мисии Европейската комисия ще изготви Доклад за изпълнението от страна на Украйна на втория етап на Плана за действие” – добавя говорителят на МВнР.

Ако се реши, че Украйна е изпълнила всички критерии от втория етап на Плана за действие, Европейската комисия е задължена да представи за разглеждане в Европейския съвет и Европейския парламент законодателно предложение за изключване на Украйна от списъка на страните с визов режим и присъединяване към страните, чиито граждани могат без виза да посещават за кратко (за срок до 90 дни) държавите от Шенгенската зона.

ua-today.com