ДНР обяви край на войната

ДНР обяви край на войната

Денис Пушилин – упълномощеният представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република на преговорите в Минск е заявил, че подписването на договора за изтегляне от Донбас на техника с калибър по-малък от 100 мм означава прекратяване на войната. За това съобщава “РИА Новости“, цитиран от „Дождь„.

ДНР обяви край на войната

Проведе се заседание на контактната група и две подгрупи. Подгрупата по безопасност е получила измъчения документ. Вчера той е бил подписан от представителите на Русия, ОБСЕ и Украйна. Преди половин час беше подписан и от Александър Захарченко. След това документът влиза в сила и това, по мое мнение, е свидетелство за края на войната.“

Той е изразил надежда, че „всички локални стълкновения със стрелково оръжие ще бъдат бързо локализирани и прекратени“.

Тристранната контактна група е подписала споразумението за изтегляне на оръдия с калибър под 100 мм. зад линията на съприкосновение на страните във въоръжения конфликт. Документът е подписан за украинската страна от Леонид Кучма, от Мартин Сайдик – представител на ОБСЕ, от Азамат Кулмухаметов – представител на Русия, от Денис Пушилин – представител на ДНР и Владислав Дейнего – представителя на ЛНР. Днес (сряда) споразумението е било подписано от Александър Захарченко и Игор Плотницкий – лидери на ДНР и ЛНР.

В документа е уточнено, че отводът на оръдията ще се осъществи на два етапа: първоначално танковете и артилерията, а след това – миномети с калибър до 120 мм. По думите на представителя на ОБСЕ, първият етап ще започне два дни след пълното прекратяване на огъня и ще продължи 15 дни. Вторият етап ще е с продължителност 24 дни. Процесът ще се контролира от ОБСЕ.

Трябва да се отбележи, че това не е първо подобно заявление, много малко от които са били изпълнени. От друга страна, остава само да се предполага, дали самовъвличането на Руската федерация във войната в Сирия не е наложило изтеглянето на така наречените „доброволци“ от Украйна и прехвърлянето им в Сирия.