Марш на мира, Москва

Десетки хиляди излязоха в Москва на „Марш на мира“


В Москвa се проведе съгласувана със столичните власти акция на опозицията, която организаторите нарекоха „Марш на мира“. По различни данни в нея са участвали  от 5 до 50 хиляди души.
Марш на мира, Москва

По думите на лидерите на опозицията мероприятието е било организирано срещу войната в Украйна и „агресивната външна политика на Русия“ и е било представено като „Общоруски марш на мира“, тъй като и в други градове на Русия също са били организирани аналогични мероприятия.

В Санкт Петербург активистите са се събрали до Казанската катедрала, а в Новосибирск, както съобщава „ОВД-Инфо“, акцията не се състояла.

В столицата шествието е минало по маршрута от Пушкинския площад до проспект „Сахаров“. Броят на посочените в заявката участници в демонстрацията е бил до 50 хиляди души.

Според оценката на Главно управление на МВР на Русия в Москва, общият брой на участниците в мероприятието в началото на марша е бил почти 5 хиляди души. „Обаче в колоната има както представители на опозицията, така и привърженици на ДНР и ЛНР“ – отбелязват на сайта на ведомството.

По думите на лидера на партия „Яблоко“ Сергей Митрохин, броят на участниците в акцията е бил малко по-малко от 50 хиляди души. Съпредседателят на РПР-ПАРНАС Борис Немцов написа в „Twiter“, чe са се събрали 100 хиляди човека. Близо двадесет младежи със знамената на така наречените ДНР и ЛНР и с банери „Новороссия“ са се опитали да се присъединят към демонстрантите на Пушкински площад в Москва.

Младежите са носели плакати „Марш на мира – марш на съучастници на убийци“ и „Донбас, прости“, съобщава от мястото на събитието кореспондентът на Руската служба на Би-би-си Рафаел Сааков. Полицията не им е позволила да се влеят в редовете на демонстрантите.

В съобщението на „Интерфакс“ се казва, че не са регистрирани кой знае какви сериозни инциденти. По времето на „Марша на мира“ в центъра на Москва са били засилени мерките за сигурност.

Просто „демонстрация“ ли?

Марш на мира, МоскваМосковските власти заявяват непосредствено преди събитието, че разрешението е дадено просто за „демонстрация“, а не за „Марш на мира“. Освен това, по думите на ръководителя на департамента за регионална сигурност в Москва Алексей Майоров, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС, „ако някой възнамерява да участва в „Марш на мира“, това ще се счита за несъгласувано мероприятие“.

Майоров твърди, че в уведомлението за „Марша на мира“, подадено от члена на организационния комитет Сергей Давидис, той не е бил заявен като такъв, а целта му, по думите на Майоров, е била да се изрази протест срещу нарушенията на Конституцията на Руската федерация и нормите на международното право, съобщава ИТАР-ТАСС. Борис Немцов е написал на страницата си във „Фейсбук“: „Акцията е съгласувана и никой няма да я отмени“.

Резолюцията на акцията

В резолюцията, чийто проект е бил предварително публикуван на сайта на събитието, между другото се четат искания за „извеждане на руските войски от територията на Украйна“, за разследване на фактите на „незаконното принуждаване от страна на властите на РФ на руските военнослужещи да участват в бойните действия в Югоизточна Украйна“, а също така за „спиране на търговската и газова война срещу Украйна“.

Резолюцията са подписали в частност бившият министър-председател на Русия Михаил Касянов, екологът Евгения Чирикова, актрисата Татяна Лазарева, журналистът Евгений Кисельов, художникът Андрей Билжо и други.

Освен в Москва, антивоенни акции е имало в още няколко руски града, сред които Воронеж, Волгоград, Перм, Екатеринбург, Ростов на Дон, Ставропол, а също така и в чужбина – в Берлин, Виена, Бургас, Париж, Киев и Вашингтон.

Заявка без украинския конфликт?

Марш на мира, МоскваВ разпространяваната агитация с покана за марша е фигурирала темата на военния конфликт в Украйна, която, както твърдят в Общината, не е била посочена в заявката. Ако това е така, то тя може да стане причина за негативната реакция на властите.

Според съобщенията на кореспонденти и очевидци, преди да пропуснат демонстрантите на марша, полицаите са проверявали транспарантите и плакатите им. Както съобщава един от организаторите на марша Пьотр Царков в Twiter, са им били отнети няколко плаката, във връзка с което организаторите на марша имат намерение да се обърнат към съда.

„Ако някой настоява за лозунги, които не съответстват на целите на акцията, ако някой от участниците настоява, а организаторите не вземат мерки, то и едните, и другите ги заплашва административна отговорност за нарушаване на заявените цели и правилата за провеждането на мероприятия“ – е казал по-рано Майоров в интервю за „Интерфакс“.

Секретарят на Обществената палата Сергей Орджоникидзе е заявил пред „Интерфакс“, че на него не му ясно пред кого се прави марша, тъй като Русия не участва във война. „Опозицията има право на свое мнение, но този „Марш на мира“ е трябвало да направят не в Москва, а на някое друго място. Може би в Киев.“ – е казал той.

BBC

Превод: Катя Грънчарова