АТО

Четири проблема на АТО

АТОАвтор: Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

Днес имаме 4 актуални проблема:
– Промени в системата на отбраната:
Оборудваните днешни сили на АТО във взводни и ротни опорни пунктове (ВОП и РОП) в ситуации, когато противника НЕ е скован в маневрата и съсредоточването на сили и средства, и не сте в състояние да осигурите даже огневи контрол на линията на съприкосновение с противника, очевидно е неефективно. Съзнателното отхвърляне на „активната отбрана“ в такава ситуация не може да се счита за особено правилно.
Освен това, бих добавил и необходимостта съществено да се засили тактическата грамотност на командирите на съответните звена. Време е, да се разбере, че способността да се оборудва взводен (ротен) опорен пункт, с тактическата грамотност на командира е не изчерпаема.
– Техническо оборудване на войските:
Без сериозни усилия в тази област, с вече ясен „пожарен“ ред, зараждащото се пролетно „влошаване“ на Путин, очевидно има всички шансове за успех. И дивите изкривявания в оборудването на войските, взети прибързано, често необмислени решения, в основата на „ето, ето започна се“ доставка на митичните Джавелини (Javellin – американско оръжие) само изостря ситуацията в тази сфера.
Време е да се разбере, че ние съществено отстъпваме на врага в няколко ключови „точки“ на техническото оборудване, което съществено влияе на нашите боеви възможности, като ги ограничава. На първо място, това се отнася за – мобилността.
PR –акциите от типа предаване на войските поредните „100 единици техника“, в реалността ситуацията НЕ се е променила. Достатъчно е да се анализира, например, възможността за водене на бой на украинските подразделения, въоръжени с танкове Т-64Б1, Т-64БВ1 или даже с Т-64А, и руските, въоръжени с танкове Т-72БА или Т-72Б3, да сравните характеристиките на танковите им боеприпаси, които се използват от двете страни и тн.
Закупуването за нуждите на Националната гвардия няколко десетки „спартан – ци“, със сигурност изглежда добре по телевизията, но още по-добре щеше да изглежда новината по телевизията за снабдяването на украинската бойна техника със съвременно оборудване за водене на бой в тъмните часове или масово приемане на оръжия със съвременни управляеми боеприпаси.
– Качество на управлението, планиране и организация на водене на бойни действия. Особено в областта оценка на обстановката и оперативност на взетите решения.
Технологично, времето за получаване на разузнавателни данни и тяхното прилагане в днешните структури на управление на АТО отнема прекалено голямо значение. В качеството си на „изостаналост“, да се спечели съвременната война е невъзможно, дори и в защита ..(щях да си помисля за сериозна децентрализация на управлението).
– Морално-психологическо състояние на войската.
И тук бих включил въпросите от потребностите на тиловото осигуряване на войските. Тази област днес се нуждае от МНОГО сериозни промени.
Например, ако за 5 месеца в АТО, боец има възможност да се изкъпе 2 (два) пъти в мобилната армейска баня, то неговото морално-психологическо сътояние явно няма да е високо.
Освен това, ние ясно трябва да разберем, че „полевия“ му вестник, разбира се, ще го сгрее, но още по-добре би се сгрял в съвременен спален чувал, който може да издържи нощните замръзвания до минус 9 – 10 градуса (лично проверено).
Подполковник Константин Машовец, координатор в организацията „Информационна съпротива“

http://sprotyv.info/ru