Девойни в български носии

Българският обичай „Сурва“ в украинския град Николаев

Девойки в български носии

Българската общност в Николаев пази и почита българските народни традиции.

На 10 януари в културния дом на микрорайон Терновка българите отбелязаха началото на новата година с представянето на българския обичай „Сурва“. На празника дойдоха представители на българската общност, бяха поканени и много гости.

На прага девойки с национални носии посрещаха гостите с пита и сурвачки.

„Сурва е български празник, по време на който се пеят сурвакарски песни, децата обикалят с дрянови клонки – сурвачки и сурвакат, удрят с тези клонки за късмет, здраве, щастие и пари. Готвят се определени ястия.

Днес определени блюда ще бъдат представени, ще има парад на българската кухня, всичко ще може да се опита. Такъв празник провеждаме за втори път и смятаме да стане постоянно събитие.

Ще има и концерт, имаме български групи, танци, хор. За съжаление, във връзка с неблагоприятните метеорологични условия, не успяха да дойдат българи от Херсон, Кировоград, Первомайск, Одеса, а отделно трябваше да има и техни номера. Затова пък ще посрещнем българския консул в Одеса – господин Горчивкин“ – съобщи Наталия, заместник-директор на музея на българската култура.

Сурвя в Николаево

Празникът започна с българска народна песен. След това мероприятието беше благословено от настоятеля на храма „Успение на Пресвета Богородица“, протоиерей Валерий, който беше дошъл с двамата си по-малки братя.

„Днес е празничен ден и аз сърдечно ви поздравявам със светлия празник Рождество Христово. Желая Божие благословение на всички, които прославят святото име на Исус и вярват в Бога. На всички ви желая милост Божия“ – каза отец Валерий.

Сурвя в НиколаевоБратята изпълниха коледарски песни.

След това за гостите имаше народни песни и танци, които ги запознаха с българския език и култура.

После думата бе дадена на председателя на районната администрация на Централния район на гр. Николаев В. Рижик, който пожела разцвет на Терновка, щастие и мир на нейните жители.

Султан Мурат Каймаразов поздрави гостите с празника и почете с медал човека с огромен принос за възраждането на българските традиции – Анатолий Волчо.

„Прекрасно е да виждаме, че новото поколение запазва етническата култура. Николаевският край е едно многонационално семейство. Ние винаги носим със себе си своя край, който ни храни и пои. Днес е велик празник за народа и света. Съветът на националните дружества от Николаевска област прави много за това да има мир, в който има частичка от всеки от вас. Ние награждаваме най-добрите си представители, които съхраняват етническите традиции. Донесъл съм медал „Шевченко“. Анатолий Волчо съвсем отскоро се занимава с въпроса за българската култура, но той е заслужил този медал.

v-nikolaeve

 

Анатолий Волчо благодари за медала на български език.

Сурва в НиколаевУченици от общообразователно училище №16 представиха в театрализирана форма българските традиции и как българите празнуват „Сурва“.

v-nikolaeve1

 

Сурва в НиколаевМариана Михайлова Хлибова, която работи в централната библиотека в Терновка, разказа как българите се подготвят за празника „Сурва“ и как правилно се изработват сурвачките.

Главният организатор на мероприятието Анатолий Волчо награди с благодарствени писма жителите на Терновка, помогнали за организирането на празника:

  • Началника на  териториалното управление на микрорайон Терновка В.Д. Груз;
  • Директорката на фирма «Златен клас» Надежда Валериевна Иванова, която помага на музея, реставрирала е кладенеца и редовно подпомага Терновка и нейните жители;
  • Директора на училището по изкуствата;
  • Директорката на библиотеката  г-жа М.М. Хлибова и др.

„Благодаря ви, че обичате и не забравяте народните си корени. Който не помни своето минало, няма бъдеще. Огромна благодарност и поклон. Благодарни сме за оценката на нашата работа – това означава, че не работим напразно“ – каза Анатолий Волчо.

Сурва в Николаев

 

Заместник-председателят на Централния район Владимир Власенко връчи на културния център грамота за възраждането на българските традиции и култура.

Сурва в НиколаевСлед концерта на всички присъстващи имаха възможност да опитат български национални ястия и да научат как се приготвят.

Кореспондент на Nikolaev-Сity говори с директора на фирмата „Златен клас“ Надежда Иванова, която посети днешния празник.

Какви са впечатленията ви от концерта?

-Винаги е приятно, когато се тачат традициите в нашата българска общност тук. Терновка е една малка България, която тачи много своята култура и своята история. Имаме музей, а тази година ще открием изложба на българската култура. Приятно е, когато българите организират и такива празници наред с всички другите празници, не забравят своите традиции и ги предават на децата си.

Вие подарихте ли им нещо?

– Тъй като поддържам тясно сътрудничество с българската общност във връзка с музея, възстановяването на историческия кладенец и много други неща, аз участвах финансово в организирането на този празник, за да могат да бъдат закупени продуктите, с които беше представена българската кухня.

Снимки: nikolaev-city.net