Бачо Корчилава, бивш прес-аташе на посолството на Грузия в Украйна

Бачо Корчилава: коментар за събитията от тази нощ в Грозни

На страницата си във фейсбук Бачо Корчилава, бивш прес-аташе на посолството на Грузия в Украйна коментира по следния начин събитията от изминалата нощ в Грозни.

Oт рано сутринта всички говорят за нощните събития в Грозни.
Помня и следях войната в Чечня още от началото на 90-те. Стана така, че първата война в Чечня започна веднага след войната в Абхазия през 1992-93 г. Тогава често се споменаваше, че това е бумеранг за Русия заради използването на чеченските батальони, начело с Шамил Басаев срещу Грузия в абхазката война. Сега, същата тази история (вярно, Басаев го няма, но има Донбас) е почти огледална на онази, в Абхазия. И в Грозни пак е неспокойно. Тенденция.

Та, готов съм да се обзаложа, че сега Кремъл ще започне да пробутва теорията, че видите ли, агресивните сепаратисти и терористи, подстрекавани и финансирани от Запада, искат да накарат Русия да коленичи. За всяване на по-голям страх, за изпълнители ще бъдат нарочени бойците на ИДИЛ, а виновни за инцидента и неговата подготовка (в частност, прехвърлянето на оръжие и бойци) ще се окажат всички, и по-точно Грузия, Украйна, Молдова и Азърбайджан.
Сигурен съм, че така ще кажат. А ние от своя страна, просто трябва да започнем да повтаряме, че Русия не се вслушва в Чечня и че би било добре да се проведе референдум за излизане на Чечня от състава на Русия.
Като ще е тролинг, да е тролинг.
Все пак, не ние започнахме тая игра и след като у съседа ни гори пожар, то трябва да налеем бензин.

А сега сериозно: принципът на бумеранга сработи. Поддържайки терористите в Донбас, Русия сама си заложи тази стара бомба. И няма гаранции, че с инцидента в Чечня всичко ще свърши – все пак, съществува и Дагестан – също сложен и неспокоен. Да, Дагестан не гори, но тлее и то, не отскоро.
Може би е време руските власти да си изработят вече някаква друга политика – и по отношение на съседите си, и по отношение на своите субекти. Все пак, провежданата с години политика „всички вие сте глупаци, ние ще ви научим как да живеете“ не се възприема от никого, независимо дали в Кавказ или в Украйна.

По предварителни данни през нощта на 3-ти срещу 4-ти декември въоръжени лица са нападнали и превзели Дома на печата в центъра на Грозни. Местните жители съобщават за ожесточена престрелка. През цялата нощ е имало стрелба и взривове. В мрежата е разпространено заявление на бойците, атакували Грозни.
В сградата на републиканския Дом на печата са разположени редакциите на всички СМИ на Чечня. Активните действия са продължили цяла нощ. В Грозни е обявено провеждане на контратерористична операция.