автомобили на мисията наОССЕ

В Горловка: Наблюдатели от ОССЕ тръшнати на земята, автомобилът им обискиран

автомобили на мисията наОССЕ
автомобили на мисията наОССЕ

„Автомобилът, с който са се придвижвали членове на специалната мониторингова мисия на ОССЕ е бил обискиран от въоръжени бойци на „ДНР“ – се казва в доклада на мисията за 7 януари, обнародван на 8 януари.

Членовете на патрулната мисия на ОБСЕ са били принудени да излязат от автомобила и да легнат на земята. Терористите са обискирали автомобила на мисията, след което наблюдателите са били отведени в сграда от военен тип, където „командир“ от „ДНР“ се извинил за инцидента. Наблюдателите са били освободени 35 минути след задържането им.

Освен това, на контролно-пропусквателния пункт в района на Коминтерново, намиращ се на 23 км. североизточно от Мариупол, въоръжени представители на „ДНР“ са отказали достъп на членовете на мисията на ОБСЕ, позовавайки се на евентуални проблеми с безопасността поради снайперистка дейност в района.
Член на групировката „ДНР“, представил се за „командир“ е отказал достъп до Коминтерново и от западна посока, позовавайки се на получени заповеди от ръководството.

Освен това, петима въоръжени членове на „ДНР“ са отказали достъп в Коминтерново през контролно-пропусквателния пункт в Зайченко и на репортерски екипи. КПП Зайченко се намира на 25 км. североизточно от Мариупол и на 4 км. източно от Коминтерново.

А в контролирания от „ДНР“ Свердловск двама въоръжени мъже са съпровождали представителите на мисията на ОССЕ до намиращия се на 64 км. от Луганск Червенопартизанск и до точки за пресичане на границата. Те са мотивирали поведението си с това, че в района действат диверсионни групи.

Източник: ИНФОРЕЗИСТ