АТО

Артилерията в Донбас замлъкна

АТО
Снимка: Reuters

Участниците в Антитерористичната операция в Донбас потвърждават прекратяването на огъня от страна на руската армия и наемниците.

В съответствие със заповедта на върховния главнокомандващ на Украйна, подразделенията на украинската армия също прекратиха стрелбата.

Това съобщава в 01:00 ч. на 15 февруари ЛІГАБізнесІнформ, като се позовава на информация, получена от бойците от четирите основни направления на фронта.

В Станица Луганская (източно и южно направление) подразделенията на Националната гвардия потвърждават двустранното прекратяване на огъня.

В района на Дебалцево (източно и южно направление) бойците от Въоръжените сили на Украйна регистрират звуци от стрелково оръжие, но като цяло потвърждават тишината.

В района на село Пески (в близост до донецкото летище – б. ред.) бойците регистрират звуци от стрелково оръжие, но като цяло потвърждават тишината.

За двустранно прекратяване на огъня съобщават и бойците от  мариуполското направление.

Същевременно, според получената информация отделни подразделения на руските войски или наемниците не спазват прекратяването на огъня в някои райони. В отделни сектори все още се чува стрелба.

Но в 00:40 ч. може със сигурност да се каже, че страните не използват ракетни и артилерийски оръдия, както и тежка бронирана техника.

В полунощ  президентът на Украйна и главнокомандващ на украинската армия Петро Порошенко издаде заповед в пряк ефир от Генералния щаб за прекратяване на огъня в Донбас в съответствие с Минските споразумения.

Нарушение на режима на пракратяване на огъня беше регистрирано в 00:25 ч. в района на с. Золоте, Луганска област, съобщи ЛІГАБізнесІнформ.

АТО1

По предварителни данни в резултат на минометния обстрел откъм гр. Стаханов няма загинали и ранени.

Украинският представител в Съвместния контактен център генерал-майор Александър Розмазнин се е обърнал към ОССЕ с искане да бъде регистрирано нарушението на режима на прекратяване на огъня.

Беше отправено предупреждение към руската страна да спазва строго режима и да предприеме необходимите мерки за това.

В 02:00 ч. говорителят на Генералния щаб на Въоръженните сили на Украйна Владислав Селезньов съобщи за регистрирани осем случая на обстрел на позициите на украинската армия: край Золоте, Чернухино, Санжаровка, Попасна.