Арсений Яценюк: „Днес правоприемникът на СССР – Русия – строи стена от лъжи по целия свят.“

Арсений Яценюк по повод годишнината от падането на Берлинската стена.

Преди 25 години хората събориха Берлинската стена, построена от Съветския съюз и неговия източногермански сателит, за да държат в подчинение и лъжа милиони хора. Днес правоприемникът на СССР – Русия – строи стена от лъжи по целия свят. Зад стената има една преобърната реалност, в която войната е мир, убийците са миротворци, а грабежът е справедливост.

Тази стена може да донесе още много страдания на човечеството, но ще падне точно както и Берлинската. Да не забравяме, че преди да съборят Берлинската стена, хората я унищожиха в главите си. Хората искаха да мислят независимо, да се движат свободно и да действат съобразно тяхната съвест. Те преодоляха своя страх, безразличие и униние. Точно затова преди четвърт век падна комунистическият тоталитаризъм и настъпи краят на Студената война.

Аз гледам с увереност към бъдещето. Ние съборихме стените в главите си. И тези, които смятат падането на стената и рухването на империята за катастрофа, се стремят да ни унищожат за отказа ни да живеем в робство. Но ние преодоляхме страха си. В Европа със сигурност ще има още един празник на единството и съпричастността към ценностите на свободата и справедливостта – денят, когато към Европейския съюз ще се присъедини Украйна. Страната на свободните и достойни хора, които по пътя си към семейството на европейските народи събориха издигнатите срещу тях стени.

Източник: www.facebook.com/yatsenyuk.arseniy10733972_419164664904341_6063936687141517955_n