РСЗО "Град"

Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация – „ARD“

РСЗО "Град"Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки „Град“ от територията на Русия . Пред немския канал ARD основателят на Bellingcat Елиот Хигинс разказва за проучванията и разследванията на екипа.

„Изследвахме атаките от лятото на 2014 г. Имаше много косвени улики, че обстрелите се осъществяват от територията на Русия, но нямаше достатъчно преки доказателства.“ – казва Хигинс.
Според него, вече са налице такива доказателства, получени на база спътникови данни. С помощта на Google Earth и Google Maps всеки може да види, че от средата на юли 2014 г. полетата в източна Украйна са били подложени на обстрел от ракетни установки „Град“, при това повече от 300 пъти. – се отбелязва в репортажа.

Могат да бъдат видяни и самите РСЗО, скрити в укрития. По данни на журналистите, руските военни са стреляли в най-малко 5 направления. Има и видеоклипове в социалните мрежи и установяването на точните места, където са били заснети е станало с помощта на Google Maps, допълва Хигинс.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=r4qEZuVx5qk[/embedyt]

От началото на бойните действия в Донбас, журналистите от Bellingcat нееднократно са публикували доказателства за присъствието на руски войски и въоръжение на територията на Украйна, опровергавайки твърденията на руските власти, които отричат наличието на руски редовни части в Украйна.

В края на миналата година завърши и проведеното от експертите от Bellingcat собствено разследване на катастрофата на малайзийския Боинг през юли 2014 г. В доклада си те посочиха имената на повече от 20 руски военнослужещи, които по мнението на разследващите са причастни към катастрофата на МН17.

Източник: ГЛАВКОМ