usa_nato_military_exersise

Американската армия планира обучение на украински войници

В тренировъчната мисия ще участва един батальон американски военни, които ще обучават три украински батальона.

Lieutenant General Frederick Ben Hodges
Генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжес в Киев

През март тази година армията на САЩ планира да започне обучение на украинската армия.

Това заяви командващият американските въоръжени сили в Европа генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжес по време на посещението си в базата на НАТО в полския град Шчечин.

По думите му в учебната мисия ще участва един батальон американски военни, които ще тренират три украински батальона.

„Ще тренираме задачи, свързани с безопасността, медицински [задачи], как да действат в обстановка, при която руснаците заглушават [връзката] и как да се защитават от руската артилерия и артилерията на бунтовниците“, цитира Reuters думите на Ходжес.

Ходжес обяви за планираните за пролетта на 2015 г.  американско-украински военни учения още на 21 януари по време на визитата си в Киев.

„Има аспекти, в които можем да помогнем, и мисля, че ще започнем през пролетта“, заяви тогава генерал-лейтенантът.

Преди  два дни група американски конгресмени изготвиха законопроект за отпускане на военна помощ за Украйна на стойност 1 милиард долара за срок до септември 2017 година. В текста на документа се казва, че тези средства ще бъдат изразходвани за доставка на оръжие, военна техники и оборудване за Киев. Планира се част от средствата да бъдат използвани за подготовка на украинските военни.

Същевременно, въпросът за доставката на огнестрелно оръжие от Вашингтон за Киев засега остава открит. След преговорите с федералния канцлер Ангела Меркел миналия понеделник президентът на САЩ Барак Обама заяви, че на този етап не е взел решение по въпроса.

Американският лидер отбеляза, че САЩ ще направят тази стъпка, ако преговорите в Минск в „нормандски формат“ тази седмица се провалят, като уточни, че „тактиката“ на Вашингтон и Брюксел по отношение на ответните действия могат да се различават.

www.szona.org