Robert D. Kaplan

Американски политолог предлага „многостранна стратегия“ за възпиране на Русия

Известният американски политолог Робърт Каплан призовава САЩ да разработят комплексна стратегия за противодействие на „многостранния руски империализъм“, като изразява съмнение дали новото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна ще реши стратегическия проблем, произтичащ от Русия.

Robert D. Kaplan
Робърт Каплан

 

В статия за Wall Street Journal старши научният сътрудник от Центъра за нова американска сигурност Робърт Каплан пише, че дори и срещата между президента на Украйна Петро Порошенко, президента на Русия Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд да доведе до споразумение за прекратяване на огъня, реалността, заложена в основата на този конфликт, ще остане непроменена.

„Бунтът на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна е част от една по-голямата стратегия на Москва“, посочва Каплан, който е автор на множество книги за историята на Европа и проблемите на сигурността.

Според Каплан, президентът Путин иска създаване на буферна зона в Централна и Източна Европа като реакция на разпадането на Варшавския договор, с което цели гарантиране на сигурността на Русия, преживяла през бурната си история много външни набези.

„В отговор на руския многовекторен империализъм САЩ трябва да разполагат с многовекторна контрастратегия: координирано използване на достатъчно военна помощ, разузнавателни операции, електронно наблюдение, икономически санкции, информация, военни действия в киберпространството и юридически стъпки“, пише Каплан. „Не става дума за война, а за необходимостта от това да накараме Русия да спазва ограниченията.“

Авторът на статията смята, че администрацията на Барак Обама „трябва да засили икономическите санкции, които да ограничат още повече възможността на Русия да работи с американските банки“.

Вашингтон по неговото мнение също трябва „да помогне на съюзниците си да изградят терминали за втечнен газ, за да намалят зависимостта си от руските енергоносители; да предложи на съюзниците си допълнителни инструменти за защита от руските кибератаки и да започне усилена работа по укрепване на украинската армия и останалите институции“.

Други мерки могат да включват ускорени темпове на двустранните военни учения със съюзниците, граничещи с Русия, и увеличаване на обема на разузнавателните сведения за руски криминални организации, които САЩ  да предоставя на дружеските страни, отбелязва Каплан.

Но освен работата със самоуверената, макар и икономически отслабваща Русия, казва политологът, САЩ трябва да се справят и с „безгръбначната Европа“.

Каплан предлага сериозно да се разгледа стратегията, предложена някога от полския маршал и политик от времето между двете световни войни Йозеф Пилсудски. Той говори за пояс от независими държави, който се простира от Естония до България, и който би могъл да противостои на руската агресия от изток и на германската от запад.

Според Каплан, днес този пояс „трябва да се простира от Балтийските страни до Кавказ, където руският лидер не само упражнява военен натиск върху Грузия, но и практически е превърнал Армения в свой сателит, разполагайки там хиляди руски войници“.

„Това означава, че богатият на нефт Азербайджан ще придобие ключово значение, въпреки плачевната ситуация с правата на човека в тази страна; същото се отнася за Полша в Североизточна Европа и Румъния – в Югоизточна“, обобщава авторът.