2000 украински войници пленени за четири дни

1604929_770179029688003_3342224946507009211_nУкраински народни представители, пожелали да запазят анонимност, разказаха подробности от закритото заседание на Върховната Рада: Президентът на Украйна Петро Порошенко е съобщил броя на унищожената техника, както и на пленените и убити украински войници.

Заместник-председателят на парламента Руслан Кошулинский заяви, че е било взето решение заседанието да се проведе при закрити врати, за да бъде изслушан доклада на главнокомандващия на Въоръжените Сили Виктор Муженко за ситуацията в зоната на АТО. Тъжната и шокираща статистика е била обявена и от президента Порошенко, който е присъствал на заседанието.

Един от депутатите от парламентарната група „УДАР“ заяви, че по думите на президента, Украйна е изгубила в боевете повече от половината военна техника, пише изданието „Новое время“. „Беше съобщено, че 58% от украинската военна техника е унищожена. Също така беше представена информация за убитите и пленените, която аз дори не искам да обявявам, за да не деморализирам обществото“ – разказа на журналистите представителят на „УДАР“.

Друг депутат, който също така пожела да остане анонимен, съобщи броя на пленените военни, обявен в парламента. „Президентът каза, че в рамките на четири дни почти две хиляди войници са били пленени“ – заяви политикът.

Порошенко пристигна в Радата, за да убеди депутатите да гласуват за законите, свързани със специалния статут на част от Донбаския регион и амнистията на бунтовниците. Той помоли народните представители „да го чуят и да спрат войната“, като добави, че в противен случай ще изгубят половин Украйна.

Източник: www.tsn.ua