100 дни лустрация в Украйна и стотици освободени чиновници

Общественици обвиниха украинските власти в съпротивa срещу лустрацията. Те призoваха гражданите стриктно да контролират спазването на Закона за прочистване на властта. Подробности за това съобщава DW.

лустрация

От началото на приемането на Закона за прочистване на властта бяха уволнени 374 държавни чиновници. Обществени активисти дадоха на президента Порошенко списък с десетки имена, които са били подминати от лустрацията и го призоваха да оглави втората вълна на процеса.

Жертвите на първата вълна

В петък, 23 януари, председателят на департамента по въпросите на лустрацията към украинското  министерството на правосъдието Татяна Козаченко даде пресконференция в Киев, на която заяви, че резултатът от първата вълна на лустрацията е стотици освободени от длъжност чиновници и още повече доброволно подали оставка. По думите й тази вълна е засегнала лицата, които са били предмет на т.н. „автоматична“ лустрация.

Залата за заседания във Върховната рада
Залата за заседания във Върховната рада

„Това са лица, които повече от една година са били в системата на управление на Янукович и сега няма да имат право да заемат държавни длъжности в продължение на 10 години. Това са ключови фигури и висши чиновници (или техните заместници) от правоохранителните органи, централните органи на изпълнителната власт и главните лица в териториалните единици,“ обясни Козаченко.

Тя прогнозира, че през следващия месец в регистъра на лустрираните чиновници ще влязат лица, вземали противозаконни решения и повдигали обвинения срещу мирните протестиращи по време на събитията на Майдана миналата зима. От декември, добавя Татяна Козаченко, в страната започна проверка на всички съдии, която ще продължи цяла година. Тя отбеляза още, че половината от принудително освободените в процеса на лустрация се опитват да си върнат длъжностите чрез съда. Засега са успели само двама.

В интервюто за DW ръководителят на информационния отдел на Обществения комитет по лустрация Александра Дрик заяви, че такива искове нямат шанс за успех: „Те са в нарушение на закона, защото нито един съд не може да реши дали законите действат или не“. По думите й, решенията по двата иска вече се обжалват в апелативния съд. А за един от тях се появиха „всички признаци за това, че ищците се опитват да проточат разглеждането на жалбите, разбирайки, че със сигурност ще загубят“.

Съпротивата на системата

В същото време много чиновници обжалват Закона за лустрация в Конституционния съд, твърдейки, че той нарушава правото им на труд. Татяна Козаченко заяви, че подобни твърдения вече са направени и от съдии, сътрудници на Службата за външно разузнаване и 47 депутати от Опозиционния блок, в който влизат бивши активисти на Партията на регионите и на администрацията на Янукович.

Демонстрация в Киев в подкрепа на закона за лустрацията

 

Татяна Казаченко смята, че аргументите им са неубедителни: „Законът за лустрация не засяга правото на труд. Уволнените могат да работят навсякъде, освен на държавна служба. Държавата не гарантира на всеки украинец, че задължително ще бъде държавен служител“.

На пресконференция, дадена от Козаченко съвместно с обществени активисти, те заявиха, че са успели да разобличат много чиновници, опитали се да избегнат лустрацията. Един от начините бил незаконно присвояване на статута на участник във военните действия. Друг начин да се върнат на работа бил доброволно напускане с цел започване на работа в друга държавна институция. „Това показва, че държавните органи тотално саботират лустрацията и очакват, че Законът за прочистване на властта ще бъде признат от Конституционния съд за антиконституционен“, подчерта Александра Дрик.

Саботаж на високо равнище

Според депутата Егор Соболев, който е един от авторите на закона за лустрацията, главният прокурор Виталий Ярема и президентът Петро Порошенко са сред тези, които най-активно саботират изпълнението на закона. „Днешните ръководители няма да прочистят властта. Но ние, гражданите, можем да ги принудим. Без лустрация няма да победим във войната за независимост и няма да построим страната, за която в тази война загиват хора“, заяви Соболев.

По думите му, във Върховната рада скоро ще се гласува вот на недоверие на сегашния главен прокурор. Депутатът посъветва съдиите от съображение за сигурност да спазват закона за лустрацията: „Съдиите трябва да бъдат заинтересувани от прилагането на закона за лустрацията; или ще я минат законно, или ще бъдат линчувани“.

Секретарят на обществения съвет по въпросите на лустрацията към министерството на правосъдието Максим Манковский съобщи, че по време на протест пред президентската администрации на 23 януари активисти са предали на президента списък с имената на 33 чиновници, които са успели да избегнат първата вълна на лустрация, и са призовали президента да оглави лустрацията, а не да я саботира.

„Това не са отделни случаи. Системата оказва голяма съпротива. По времето на втората вълна ще има повече опити да се избегне процедурата. Ние се обръщаме към всички украинци и към президента: помогнете ни, защото сами няма да се справим“, каза Манковский.