Reuters: Европейският съюз одобри нови санкции срещу Русия

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус заяви, че външните министри на страните-членки на Европейския съюз са одобрили нови санкции срещу Русия. Това съобщи Reuters в понеделник, 9 февруари.

 

384647913
Петро Порошенко и Федерика Могерини

Кореспондентът на „Радио Свобода“ в Брюксел Рикард Йозвяк съобщи на страницата си в Twitter, че под действието на санкциите могат да попаднат 19 души и 9 компании.

„Влизането в сила е отложено до 16 февруари, за да се даде време на течащите в момента дипломатически усилия“, заявиха от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз.

В сряда, 11 февруари, в Минск може да се състои среща на висшестоящи представители на Русия, Украйна, Германия и Франция. На тази среща ще се обсъди мирния план, предложен от президента на Франция Оланд и канцлера на Германия Меркел.

В края на януари Съветът на Европейския съюз на свое заседание на равнище министри на външните работи реши да продължи до септември 2015 г. санкциите за физически и юридически лица, които смята за съпричастни към нарушаване суверенитета на Украйна.

Тогава Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини съобщи за разширяването на списъка със санкции.

ЕС въведе първия пакет санкции срещу Русия през март 2014 г. след влизането на Крим в състава на Русия. Тогава в списъка попаднаха 33 души, сред които депутати от Държавната дума и членове на Съвета на Федерацията на Русия. Този пакет от санкции бе приет за срок от една година.

ÂÒÁ
Една от най-големите държавни банки в Русия – ВТБ е в списъка със санкционирани от ЕС институции заради ситуацията в Украйна

Към днешна дата в списъка със санкции на ЕС влизат 132 физически и 28 юридически лица, които според ЕС са съпричастни към нарушаване на суверенитета на Украйна.

Активите им в банки на страните-членки на ЕС бяха замразени, а влизането им в Европейския съюз бе забранено.

Източник: tvrain.ru

 

 

 

 

Европейският съюз забрани всякакви инвестиции в окупирания от Русия Крим

European Council
Съвет на Европейския съюз

Съветът на Европейския съюз одобри въвеждането на нови санкции срещу Крим и Севастопол, с които се забраняват каквито и да е инвестиции в този регион. Решението влиза в сила от 20 декември 2014 година.

За това се съобщава в комюнике, публикувано на сайта на Съвета на ЕС, пише BSNews, като се позовава на информационна агенция РБК.

На европейските компании, както и на тези, базирани на територията на ЕС, се забранява да купуват недвижими имоти в Крим, да купуват или финансират местни компании или да предоставят посреднически услуги в тази сфера.

Освен това, на европейските туроператори се забранява да организират екскурзии до Крим и Севастопол и по-конкретно, европейските круизни кораби няма да могат да влизат в кримските пристанища, освен ако акостирането им не се налага по спешност. При тези обстоятелства според действащите сега договори Крим може да бъде посещаван до 20 март 2015 г.

Забраняват се също така доставките за Крим или кримски компании на редица стоки и технологии в транспортния, телекомуникационния и енергийния сектори. Забраната се отнася и за проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства.

Забранено ще бъде предоставянето на услуги, свързани с развитието, строителството и проектирането на инфраструктурите на изброените сектори на икономиката, се отбелязва в комюникето на Съвета на ЕС.

Първите икономически санкции срещу Крим бяха въведени през юни 2014 г. Тогава бе забранено внасянето в ЕС на повече от 250 категории стоки от Крим, включително полезни изкопаеми, въглеводороди, морска вода и минерални разтвори.

През юли бе наложена забрана за инвестиции в инфраструктурния, транспортния, телекомуникационния и енергийния сектори, а също и в добива на нефт, газ и полезни изкопаеми. Освен това, бе забранена и доставката на оборудване за тези сектори и предоставянето на финансови и застрахователни услуги за тях.

Както BSNews е съобщавал многократно, на 27 март 2014 г. Генералната асамблея на ООН с гласовете на 100 държави прие Резолюция, осъждаща анексирането на Крим от страна на Русия.

« …Генералната асамблея

1. потвърждава своя ангажимент към суверенитета, политическата независимост, единството и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници; 

2. призовава всички държави да преустановят и да се въздържат от действия, насочени към частично или цялостно разрушаване на националното единство и териториалната цялост на Украйна, включително всякакви опити да се променят границите на Украйна чрез заплаха за използване на сила или чрез използване на сила, както и с други незаконни средства; 

…. 

5. подчертава, че референдумът, проведен в Автономна република Крим и град Севастопол на 16 март 2014 г., няма законна сила и не може да бъде основа за никаква промяна на статута на Автономна република Крим или град Севастопол; 

6. призовава всички държави, международни организации и специализирани институции да не признават каквато и да е промяна в статута на Автономна република Крим и град Севастопол въз основа на този референдум, както и да се въздържат от всякакви действия или стъпки, които биха могли да се тълкуват като признаване на подобен променен статут…»

Какво знаем за недовършения доклад на Борис Немцов

Борис Немцов
Борис Немцов

В интервю пред BBC ръководителят на московското отделение на РПС-ПАРНАС и съратник на Борис Немцов Иля Яшин заяви, че към средата на април ще бъде публикуван доклада на Борис Немцов за ролята на Русия в конфликта в Украйна, върху който опозиционерът е работил преди убийството си.

Яшин каза също така, че вече е успял, с помощта на група експерти, да обработи по-голямата част от събраните от Немцов материали.

Според много експерти, докладът за присъствието в Украйна на руски войски, десантници, специални части и ГРУ, подготвян от Борис Немцов, представлява класическа работа по събиране на преки и косвени доказателства за извършено престъпление.

Обикновено Борис Немцов е работел с цели екипи професионалисти, тъй като работата му е включвала събирането, обработката и систематизирането на материали и представянето им в удобен за възприемане вид.

При правилно подреждане и систематизиране, тези материали биха могли да бъдат използвани за предявяване на искове от страна на Украйна към Русия и за представяне на факти, доказващи присъствието на руски военни части в Украйна във военния трибунал в Хага, за обръщане към Европейският съд по правата на човека, за публикуване в ООН, и за предявяване на искове вътре в Русия.

Според известния руски финансист Слава Рабинович, правителството на Украйна трябва всячески да съдейства за възстановяване на цялата изчезнала информация. Възстановяването на тази информация и нейното пълно публикуване изцяло съответства на националните интереси на Украйна. Според него, Украйна има и определен материален интерес от нея: стотици милиарди долари могат да бъда спечелени от евентуалните искове. Колкото по-убедителни са преките и косвените доказателства, толкова по-висока е вероятността от спечелване на делата в международните съдилища и трибунали.

Фактически в апартамента на Немцов биха могли да се пазят материали, чиято ценност да достигне трилион долара, ако се брои стойността на спечелените искове. Тези материали биха могли да имат допълнителна ценност и поради факта, че чрез тях могат да бъдат предявени реални обвинения за международни и военни престъпления на цялата управляваща върхушка на РФ.

„Борис Немцов е събирал информацията, систематизирал я е и я е представял в удобна за възприемане от всеки международен съд форма.“

Няколко факта за доклада на Борис Немцов „Путин. Война“:

–          В деня на смъртта си Борис Немцов предава написана на ръка бележка на своята помощничка Олга Шорина. Тя съдържа следния текст: „Няколко десантчици от Иваново се свързаха с мен. 17 десантчици са убити. Не са получили парите си, но сега се боят да говорят.“ Шорина подчертава, че Немцов е имал опасения, че офисът му се подслушва, затова е решил да й напише на лист хартия детайлите, касаещи разследването на събитията в Украйна.

Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов
Иля Яшин демонстрира бележката на Борис Немцов

Шорина отбелязва, че в бележката става дума за бойците от 98-ма гвардейска въздушнодесантна дивизия, която е дислоцирана в Ивановска област. „Немцов е поддържал връзка с тези десантчици, как – не знам“, казва Шорина. Самата тя не е контактувала с тях.

–          По думите на Шорина, Немцов е имал намерение да публикува доклада „Путин. Война“, посветен на събитията в Донбас с тираж 1 млн. копия.

–          Въпреки че по-голямата част от материалите за своя доклад Немцов е вземал от открити източници, в хода на разследването той е общувал с руски войници, които, по думите на политика, са воювали в Украйна. Немцов се е опитвал да ги накара да направят публични изявления.

–          По думите на Иля Яшин, Немцов е планирал да замине за Иваново, за да се срещне с родителите на загиналите войници.

–          По време на последната им среща Немцов е споменал, че е събрал факти, които биха могли да докажат присъствието на руски войски в Украйна. В частност, той е споменал, че е общувал с родителите на убитите руски войници от Иваново, Ярославъл и още един друг град.

–          Опозиционният депутат Дмитрий Гудков разказва как възниква идеята за доклада. „През септември получих отговор от Шойгу на мое запитване (министърът на отбраната заявил на Гудков, че не желае да коментира конкретни лица, заподозрени в участие във войната в Донбас, позовавайки се на закона за личните данни)“. Немцов се обажда на Гудков и му казва, че такова обяснение има само в един случай и че според него с това властите фактически признават присъствието на руски войски в Украйна.

–           Немцов е имал намерение да направи анализ на репортажите на руската телевизия и на изказванията на официалните лица и да посочи несъответствията. Имал е намерение да използва само руските медии.

Най-вероятно никога няма да разберем дали точно този доклад е станал причина за убийството на Борис Немцов, но самият факт, че никога няма да го видим във вида, в който Борис Немцов е планирал да го публикува – систематизиран, последователен, с факти и доказателства – говори за това, че някой ще спечели от това.

ПАСЕ прие резолюция: Русия трябва да освободи Савченко в рамките на 24 часа

Savchenko2
REUTERS

На 28 януари около 21.00 ч. българско време ПАСЕ прие резолюция, в която постановява освобождаването на Надежда Савченко в срок от 24 часа и предаването й на Украйна или на трета страна.

Както съобщава УНИАН, за резолюцията са гласували 160 депутати, от които против – 42, а 11 са се въздържали.

За поправката към резолюцията относно  предаването на Савченко на трета страна са гласували 171 депутати, против – 10, въздържали се – 13.

За поправката относно срока от 24 часа са гласували 173 депутати, против – 12, въздържали се – 18.

Напомняме, че депутатите от РФ бяха лишени от право на глас.

Това решение не е правно обвързващо и РФ може да откаже да го изпълни.

Към резолюцията за пълномощията на руската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа бяха предложени поправки, предвиждащи освобождаването в рамките на едно денонощие на украинския пилот, народен представител и член на украинската делегация в ПАСЕ Надежда Савченко, а също така незабавното освобождаване на Крим и възстановяване на неговия статут на украинска територия.

Също така се настоява Русия да освободи всички пленници и заложници, незаконно държани на територията на РФ, както и да осигури възвръщането на украинските гранични войски на контрола върху цялата украинско-руска граница.

По-късно стана известно, че Русия отказва да изпълни решението на ПАСЕ.

Военна хроника от пресцентъра на АТО – 19.03.2015 г.

19-03_eng

 

Пресцентър на АТО
8.15 часа, 19.03.2015 г.

В зоната на АТО (Антитерористична операция) противникът продължава да нарушава споразумението от Минск, нанасяйки огневи удари с артилерия и минохвъргачки по позициите на украинската армия.

През нощта на 18 срещу 19 март от 20.00 до 07.00 часа екстремистите 17 пъти откриваха огън по позициите на подразделенията на АТО.

Врагът е най-активен на Донецкото направление. Там в 20.15 часа в района на мина Бутовка бандитските формирования обстрелваха украински опорен пункт с 122-мм артилерийски системи и минохвъргачки.

В 20.35 часа противникът нанесе огневи удари по Авдеевка с артилерия и минохвъргачки. Екстремистите също така използват стрелково оръжие за въоръжени провокации в района на населените места Пески и Опитное.

На Артьомовското направление престъпниците два пъти пъти обстрелваха със стрелково оръжие Майорский и Ленинск.

В близост до Мариупол през нощта украинските позиции не бяха обстрелвани.

Като цяло, от 20.00 часа до полунощ бандитите откриваха огън 13 пъти. Още 4 случая на нарушаване на режима за прекратяване на огъня са регистрирани от полунощ до 6 часа сутринта.