Згуладзе към украинците: Вие просто не разбирате колко европейска страна сте

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе заяви, че провеждането на реформи в Украйна е по-лесно, отколкото в Грузия, защото в Украйна ги инициира не правителството, а гражданското общество. 

Zguladze

Ека Згуладзе / Снимка: МВР на Украйна

Провеждането на реформи в правоохранителните органи в Украйна е по-лесно, отколкото беше в Грузия преди десет години. Това отбеляза заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Ека Згуладзе в интервю за издание „Платформа“.

„Сложно е да се сравнява - все пак тогава беше 2004-та година, а сега е 2015-та. Много неща могат да бъдат направени по-добре само заради новите технологии и много по-лесното администриране с помощта на съвременните бази данни или електронни документи.

Но има и още една голяма разлика - вие дори не разбирате доколко европейска страна сте в сравнение с повечето бивши републики на СССР“, каза Згуладзе.

Според нея в Грузия ситуацията е била много по-сложна, тъй като страната е била много по-бедна и там е имало по-голяма престъпност.

„Освен това , грузинците по природа са много анархичен народ, ние сме големи индивидуалисти. В Грузия е практически невъзможно да си представиш някаква самоорганизация. Това нито е добре, нито е зле, просто така стоят нещата. Украйна си има своята специфика“, подчерта Згуладзе.

Заместник-министърът на вътрешните работи отбеляза, че реформата в Украйна се улеснява от желанието за промяна от страната на хората.

„В Украйна е по-лесно. Работата е там, че реформите в Грузия бяха спускани отгоре. Това понякога улеснява процеса на взимане на решения, но не улеснява прилагането на реформите. А при вас те вървят отдолу нагоре.

Това движение не винаги е осъзнато, не винаги населението е наясно какво иска. Но то винаги знае какво не иска. Освен това, хората са отворени към различни решения и това много улеснява реформите. Същевременно тук политическият процес е много по-демократичен“, отбеляза Ека Згуладзе.

На 19 януари Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков анонсира старта на реформата на правоохранители органи. Той обяви, че украинската ДАИ ще бъде изцяло ликвидирана, а на нейно място ще бъде създадена патрулна служба.

До края на януари над 17 хил. кандидати са подали заявления за работа в новата патрулна служба. Над 37% от тях са жени. Планира се патрулната служба да започне работа в началото на лятото в Киев, а след това и в други региони на Украйна.

Згуладзе беше назначена за заместник на Аваков на 17 декември 2014 година. През 2005-2012 г. тя е била заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, а през 2012 година няколко месеца е изпълнявала длъжността министър на полицията и обществения ред в Грузия.

gordonua.com

 


"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...
Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...