Отнемане на украинско гражданство за сепаратизъм

separatizm

Снимка: ostro.org

В украинския парламент е регистриран законопроект за отнемане на украинското гражданство за държавна измяна, шпионаж, диверсии и сепаратизъм, съобщава украинското издание Зеркало недели.

Предлага се отнемането на гражданството да става след влизането в сила на обвинителна присъда. 

Както е отбелязано в мотивите към законопроект №1245, лица, извършили престъпления, „свързани с опит за нарушаване на териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна, държавна измяна, диверсия, шпионаж… представляват постоянна заплаха за националната сигурност на Украйна“.

„Затова внесеният за разглеждане законопроект предлага да се отнема украинското гражданство на горепосочената категория лица след влизането в сила на обвинителна присъда“ – се казва също в мотивите.

На 21 октомври т.г. украинският президент Петро Порошенко подписа закон, който позволява да бъдат осъждани задочно редица представители на бившата власт,  които в момента са недосегаеми за украинското правосъдие.

Законът беше приет от Върховната рада на 7 октомври под следното название: „За внасяне на изменения в  Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна относно неизбежността на наказанието за определени престъпления срещу основите на националната сигурност и обществената сигурност, за корупционни престъпления“.

Приетият закон предвижда прилагането на специално наказателно производство в случаите, когато заподозреният (обвиняемият) се укрива от разследващите и съдебните органи извън Украйна. 

Специалното наказателно производство ще се прилага при престъпления срещу основите на националната сигурност на Украйна и престъпления срещу мира, сигурността на човечеството и международния правен ред.


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.