Борис Немцов, руски опозиционер.

„Загуби всичко – абсолютен лузър” – Немцов за Путин

превод: Анна Заимова

Проправителствената пропаганда излиза извън кожата си, за да докаже, че Путин победи всички и че всички се огънаха. Подреди

Борис Немцов, руски опозиционер.
Борис Немцов, руски опозиционер

Запада, подреди Украйна, подреди Русия. И много хора вярват…..

Но ако разгледаме внимателно постиженията на „националния лидер”, става ясно, че той загуби всичко, че е абсолютен лузър. Преценете сами:

1. Искаше Украйна да остане извънблокова страна, неутрална и приятелска. Резултат – Украйна се е запътила към членство в НАТО. На територията ѝ се провеждат съвместни учения с армиите на Алианса. Порошенко се договаря за доставки на западно оръжие за въоръжените сили на Украйна.

2. Искаше да отслаби НАТО. Резултат – НАТО се усилва, военните бюджети на западните страни нарастват.

3. Искаше да забие клин между Европа и Америка. Резултат – консолидиране на Западните страни пред опасността от путинската агресия. И приемат синхронно санкции, и действат като едно цяло.

4. Искаше да увеличи различията между източните и западните райони на Украйна. Резултат – възникна политически единна нация, с изключение на части от Донецка и Луганска област.  За пръв път след обявяването на независимостта, по време на президентската кампания кандидатът Порошенко победи във всички региони без изключение. Преди намесата на Путин Западна Украйна гласуваше за един кандидат, Източна – за друг. (2010 г. на запад за Тимошенко, на изток за Янукович, 2004 -2005 г. – Западна за Юшченко, Източна за Янукович).

5. Искаше Украйна да влезе в Митническия съюз. Резултат – това никога няма да го бъде, Украйна подписа Споразумение за асоцииране с ЕС и се стреми към европейска интеграция.

6. Искаше да създаде марионетната държава Новорусия от Донецк до Одеса. Резултат – контролира по-малката част от Донецка и Луганска област. Загинаха 3000 души – руснаци и украинци.

7. Искаше да увеличи влиянието си по цял свят. Резултат – стана изгнаник и санкционираха цялата държава.

8. Искаше чрез продоволствени санкции да накаже Запада. Резултат – наказа руския народ. Цените на хранителните стоки скочиха (на месото до 40%, а на млякото до 20%), а на Запад паднаха.

9. Имаше да има в Киев лоялна власт ала Янукович. Получи 100% антипутинска.

10. Искаше украинският народ да го уважава. Путин получи… знаете какво.

11. Искаше разширяването на Евразийския съюз. Резултат – Европейският съюз се разшири. За периода на управлението на Путин 13 държави се присъединиха към ЕС (сега са 28). А към Путин – никой. Даже Казахстан се замисля дали да не излезе от опеката на путинска Русия.

Победител ли е или е лузър?

evroua.com