Московски областен съд

Задържан незаконно в Крим украинец получи 11-годишна присъда за шпионаж.

Московският областен съд произнесе присъдата по делото за шпионаж на територията на РФ срещу гражданина на Украйна Валентин Виговский и го осъди на 11 години лишаване от свобода . Делото е с гриф „Строго секретно“. За това съобщава Центърът за връзки с обществеността към Федералната служба по безопасност пред кремълската агенция ТАСС.

„Гражданинът на Украйна Виговский, Валентин Петрович, обвинен в извършването на престъпления по ч.1, чл.138 (незаконно получаване и разгласяване на сведения, представляващи търговска, данъчна или банкова тайна) и чл.276 (шпионаж) от НК е осъден от Московския областен съд на 11 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване на наказанието.“ – гласи съобщението от ФСБ.
Украинецът е признат за виновен в извършването на икономически и военен шпионаж в авиокосмическия отрасъл на Русия и за това, че намеренията му са били „впоследствие да предаде събраните сведения на представител на чужда държава срещу парично възнаграждение.“ По данни на източника, Виговский е сключил извънсъдебно споразумение със следствието.

Адвокатът на осъдения планира да обжалва присъдата заради суровостта на наказанието.
Както отбелязва източникът, 32-годишният предприемач е бил арестува от окупационните власти на Крим, след което е бил прехвърлен в московския арест Лефортово. Руските власти внасят обвинение срещу него за нелегална банкова дейност, разгласяване на търговска информация и шпионаж.
През август 2015 година МВнР на Украйна включи Валентин Виговский в списъка с политически затворници, осъдени или намиращи се под следствие в РФ.
Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин определи решението на Московския областен съд като „поредния акт на безграничния цинизъм на Русия.“

Източник: ЛIГА.Новости