Трима ректори „уволнени“ от сепаратистите в Донецк

„Уволнени от заеманата длъжност“ са ректорите на Донецкия медицински университет, Донецкия университет за икономика и търговия и Донецкия национален университет.

 

В Донецк властите на самопровъзгласената ДНР „уволниха“ от длъжност ректорите на три местни висши учебни заведения.

За това съобщи един от местните обществени активисти, бивш преподавател в Донецкия национален университет, пише УНИАН.

По думите му „уволнени от заеманата длъжност“ са ректорите на Донецкия медицински университет, Донецкия университет за икономика и търговия „Туган-Барановский“ и Донецкия национален университет.

Източник: www.vlasti.net

„Закъсали“ за въглища

ОССЕ регистрира извозване на въглища от Луганска област за Русия.

Също така от организацията съобщиха за увеличаване на броя военни, които пресичат украинско-руската граница.

Снимка: TSN.UA
Снимка: TSN.UA

Наблюдателната мисия на ОССЕ е регистрирала факти на превозване на въглища с камиони от Луганска област към територията на Руската федерация.

Това сочи седмичният отчет на наблюдателната мисия на ОССЕ от сряда, 8 октомври.

По данни на наблюдателната мисия въглищата се извозват в Русия от Луганска област с камиони, откакто железницата в граничния район стана неизползваема.

Също така наблюдателите на ОССЕ са регистрирали увеличаване на броя на лицата с военна униформа, пресичащи границата в двете посоки – както от Украйна към Русия, така и обратно.

Броят им се е увеличил от 372 на 555 лица на ден. Сред тях има голям брой лица, които наричат себе си руски казаци.

Преди седмица украинското Министерство на енергетиката и въглищната промишленост съобщи, че поради войната добивът на въглища в Донбас е намалял двойно.

Източник: www.tsn.uа

В Харков започна антитерористична операция

Секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна Александър Турчинов
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов

24tv.ua

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) Александър Турчинов заяви, че след днешния взрив в Харков е обявено най-високото ниво на терористична заплаха и се провеждат антитерористични действия.

„Относно терористичния акт днес в Харков, по предварителни данни са загинали един милиционер и един цивилен гражданин, а още петима милиционери и четирима граждани са пострадали. В града е въведено най-високото ниво на терористична заплаха и започна антитерористична операция“, обявиха от пресслужбата на Турчинов.

Секретарят на СНСО отбелязва, че по време на мирното шествие в памет на загиналите на Майдана е било задействано управляемо взривно устройство… По думите на Турчинов, в резултат на антитерористичната операция са задържани четирима заподозрени, от които е иззет един гранатомет. Антитерористичната операция продължава, заяви той.

"Шмель" / Facebook Маркиян Лубкивский
„Шмел“/Facebook: Маркиян Лубкивский

Турчинов разполага с информация, според която групата, извършила терористичния акта, се е обучавала в руския град Белгород. „Това е поредното свидетелство, че терористичната война, която тече в Украйна, има едни и същи поръчители и организатори като агресията на Изтока“, каза секретарят на СНСО.

Напомняме, че на 22 февруари взрив избухна по време на митинг в Харков, посветен на единството на Украйна. Първоначалните данни бяха за двама убити.

СБУ публикува снимки на неутрализация на екстремистите, които са планирали обстрел от огнехвъргач "Шмел" на заведение и търговски център в Харков.
СБУ публикува снимки на неутрализирането на екстремистите, които са били планирали обстрел от огнехвъргач „Шмел“ на заведение и търговски център в Харков.

Ангела Меркел: Крим трябва да бъде върнат на Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Берлин, че Германия и нейните съюзници няма да се успокоят, докато Крим не бъде върнат на Украйна.

Berlin
Reuters

„Днес ние трябва да помним за незаконното анексиране на Крим. Не трябва да забравяме, че този акт застраши реда, установен в Европа след войната. Няма да се успокоим, докато не бъдат възстановени изцяло суверенитетът и териториалната цялост на Украйна“, каза Ангела Меркел пред журналисти след срещата с украинския президент Петро Порошенко.

От своя страна президентът на Украйна заяви, че на срещата на върха на 19 март той очаква от европейските лидери ясна позиция относно санкциите срещу Русия.

Според него срещу Москва трябва да бъдат приложени допълнителни санкции, ако тя не изпълнява условията на Минското споразумение.

„Ако споразуменията не се изпълняват, много се надявам, че на 19 март на срещата на върха ще бъде изрично заявено, че санкциите ще продължат и ще станат още по-строги“, каза Порошенко днес в Берлин.

bbc.co.uk

Предателството на Европа

За тези, които са учили история, остана поразително усещане след срещата на Украйна, Германия, Франция и Русия в Минск. Усещането е, че Европа, водена от страха си и меркантилизма си, продаде Украйна на Путин.

Точно по същия начин Великобритания и Франция продадоха Чехословакия в Мюнхен на Хитлер, с илюзорната надежда, че ще избегнат войната. „Вие имахте да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора. Но вие ще получите и войната!“ Тези думи на Чърчил са абсолютно верни и днес, близо 80 години след Мюнхен.

Мюнхенски сговор
Мюнхенски сговор, Wikipedia

 

Какво стана в Минск:

Путин получи де факто това, което искаше – задължение от страна на Украйна, че няма да преследва съдебно бандитите в Донбас, че ще промени така конституцията си, за да им даде федерален статут и право на вето върху външно политическите решения на Киев. Това е закрепено и с подписите на Меркел и Оланд.

Путин се съгласи на изтегляне на чуждите войски от Украйна – и още на следващия ден вкара още близо 100 бройки танкове, БТР-и и ракетни установки там. Кремъл не спира лъжата, че няма негови войски в Украйна, така че вероятно ще използва точката “изтегляне на чуждите войски” като претекст да иска изтегляне и разформироване на силите на Националната гвардия и доброволческите батальони Азов, Айдар, Десен Сектор и други, под предлог, че служат на НАТО и са обучавани от американци, немци и поляци.

Договорена е бланкетна размяна на пленници, но Путин не се задължава да освободи отвлечената Надя Савченко, която се намира в руски затвор. Договорената амнистия не обхваща исканията на Русия до Интерпол да бъде екстрадиран Дмитро Ярош за тероризъм – Кремъл ще продължи да протяга пипалата си под псевдо-законна форма към Европа и ще предявява искания за екстрадиции.

Срещата в Минск
Срещата в Минск, 77 години по-късно. www.tvc.ru

 

Путин получи негласно признание за анексията на Крим – дори един ред в декларацията не касае искането на Украйна, ЕС и САЩ да се изтегли оттам – явно това дори не се коментира вече. Положението е точно както когато Хитлер окупира Судетите, а после и цяла Чехословакия.

Този текст припомня, че всъщност реалната война в Европа започва през 1940-та, когато Хитлер напада Франция. Преди това Полша е разделена от Хитлер и Сталин под безучастния поглед на формално воюващите Франция и Англия. Техният наследник Владимир Путин си е направил точно сметката – никой няма да воюва за Украйна, а той очевидно няма да напада Западна Европа, поне засега. Неговата цел е сваляне на санкциите при негови условия и вероятно ще го постигне до края на годината, ако сраженията в Източна Украйна утихнат.

След като подчини и потопи Украйна във вътрешен хаос, което ще постигне, ако властите в Киев приемат тази срамна сделка, Путин ще може да обърне внимание и към “меката периферия на Русия”, която формално членува в ЕС. В тази мека периферия, някакви хора безнаказано веят руски знамена и колорадски банери, рашистката пропаганда е по-силна от гласа на официалните власти, а лидери на руски организации говорят от трибуната на парламента против членството на България в НАТО. Ако си представим и страни като Сърбия и Гърция в общия пъзел, региона става нестабилен и уязвим пред бъдеща атака на Русия – военна, икономическа, информационна, политическа или комбинация от горните.

Член 5 от договора на НАТО не е бил прилаган никога и не е сигурно, дали ще бъде приложен към страна, в която офицери от армията закичват профилите си във социалните мрежи с руски и колорадски знаменца, и в чието публично съзнание Русия е освободител, а НАТО агресор. Службите за сигурност са до такава степен проядени от про-руски агенти и корупция, че вероятно се използват от Брюксел като източник за сигурно получаване на сведения в Москва. Никой в НАТО няма да се бие за България, докато самата България не е готова да се бие за себе си. Докато българските власти отделят мизерния 1% за отбрана, пилеят финансов ресурс в поддръжка на остаряла руска техника и не успяват да приемат програма за превъоръжаване, армията не е способна да защити надеждно страната и разчита на договори с Русия за поддръжка на самолетите си – колко доверие заслужава подобна страна?

Тук примерът на Украйна е болезнен – отказът им да воюват за Крим, и поредица от нерешителни действия в Донецк и Луганск доведоха до там, че реално ще предадат Киев без бой на хора, които са по-големи престъпници и от изгонения Янукович.

Украйна не се осмели да направи нищо, за да се защити явно и да назове агресора в лицето на Москва – не бяха прекъснати дипломатическите отношения с Русия, влакове и самолети между Киев и Москва има и досега, не предприе явни действия веднага да спре всякакви доставки за Крим на вода и електричество, не прие явни мерки срещу терористите в Донецк и Луганск и докато те водеха пленени военни по площадите, издържаше местната вата със социални помощи. Тази нерешителност доведе Украйна до Минск и де факто обезсмисли всичките и жертви от Майдана досега. Освен ако те не скъсат този позорен договор, не скъсат дипломатически отношения с Кремълския режим и не прекъснат транзита на руски газ към Европа, като взривят газопровода.

Автор: Петър Гаврилов

УБО