За какво не се договориха Украйна и Русия на газовите преговори

Всички страни на преговорите заявяват за тяхната резултативност, обаче зад заявленията останаха разногласия по най-принципните въпроси

След четиримесечно прекъсване в петък в Берлин се състояха тристранните преговори за доставка на газ между Украйна, Русия и Европейския съюз. На срещата се обсъждаха вариантите за възобновяване на доставките на руски газ в Украйна. След преговорите европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер заяви, че страните са постигнали предварителни договорености, които биха дали възможност на Украйна относително спокойно да прекара зимата. На практика обаче, в позициите на страните има повече разногласия, отколкото договорености.

Украинската информационна агенция ЛИГАБизнесИнформ направи анализ на това за какво не са се договорили Украйна и Русия на поредните газови преговори.

От 5 до 12

Първи след четиричасовите преговори пред журналисти се появи Гюнтер Йотингер. Той обяви клаузите на така наречения зимен пакет за Русия и Украйна. Според тези предложения на Европейската комисия украинският Нафтогаз ще заплати на Газпром $3,1 млрд за погасяване на дълга за доставения по-рано газ: $2 млрд преди октомври, и още $1,1 млрд до края на тази година.

Останалата част на дълга (останалите $2,2 млрд от $5,3 млрд според версията на Газпром) ще бъде погасена след решението на Стокхолмския арбитражен съд. Съответно, сумата може да бъде по-малка, ако съдът признае правотата на Нафтогаз.

„Като гаранти на плащането на дълга към Нафтогаз ($3,1 млрд) могат да участват международни финансови институции, например Световната банка“ – заяви на пресконференцията министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. – Ние имаме известни различия по въпроса за оставащия дълг ($2,2 млрд). Това ще зависи също така и от по-нататъшните събития, свързани с разглеждането на въпросите в арбитражния съд“.

Европейската комисия е предложила на Газпром и Нафтогаз да сключат отделно „временно споразумение“, с което да бъде оформена доставката в Украйна на минимум 5 млрд кубични метра газ за запълване на украинските хранилища на цена $385 за хиляда кубични метра. Този газ ще се доставя с предплащане в размер на $1,9 млрд (на база цена $385).

„При необходимост обемът на доставките може да бъде увеличен до 12 млрд кубични метра предвид ниските зимни температури“ – добави Новак.

Преговорите трябва да продължат следващата седмица. Преди това предложенията по „зимния пакет“ трябва да бъдат разгледани от правителствата на двете държави.

„Ние изготвихме качествен проект за пакетно решение. И аз съм сигурен, че този пакет може да получи съгласието на всички участници в Киев и Москва – каза Йотингер. – Ако получим одобрението на правителствата, то това ще доведе до взимане на решение. И във връзка с това аз с увереност гледам в бъдещето“.

Механизмите и Украйна

Когато на пресконференцията след преговорите се изказа министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан, стано ясно, че между страните са останали значителни разногласия.

Крайъгълните камъни са няколко: и механизмът за формиране на цената от $385, и правната база, по която в Украйна ще бъдат доставяни 5 млрд кубични метра газ, и основанието за плащанията, които Нафтогаз ще извърши в полза на Газпром.

С цената $385 през зимния период Украйна е съгласна, но настоява цената да бъде фиксирана в отделен договор или в анекс към съществуващия договор с Газпром.

Тази цена не трябва да се формира като отстъпка за сметка на отмяната от правителството на Русия на експортното мито. Този механизъм позволява на Русия едностранно да повиши цената всеки момент.

„За нас това е принципна позиция: цената трябва да бъде пазарна, независимо от решенията на руското правителство – каза на брифинга в Берлин Юрий Продан. – Ние още през юни се съгласихме с предложението на Европейската комисия през пиковите периоди да купуваме газ на тази цена. Руската страна тогава ни отказа.“

Предложението на Русия се различава от позицията на украинското правителство. „Временната цена за Украйна може да бъде формирана, като се предостави отстъпка от $100 за сметка на митото“ – каза Новак. Той допусна, че доставката на 5 млрд в Украйна може да бъде оформена по „отделен механизъм“, но не разкри детайлите му.

Освен това, Продан обяви и друга позиция по плащанията за газа. Украинската страна е готова да предплати $1,9 млрд за доставка на 5 млрд кубични метра до октомври и едва след това да започне да погасява $3,1 млрд дълг: $1,5 млрд до ноември, и още по $800 млн през ноември и декември.

„Ние не можахме да се договорим с руската страна за това как ще се формира цената ($385), във всеки случай тя трябва да бъде извън арбитражния спор – отбеляза Продан. – С механизма за погасяване на дълга Русия също поради някаква причина не се съгласи“.

Ако страните не успеят да се договорят, Европа и Украйна следва да очакват повторение на газовата война от 2009 година, когато Газпром спря транзита на газ за Европа, счита Йотингер.

„Ако ние не приемем компромисния пакет, тогава има опасност, че ще се повтори януари на 2009 година  – каза еврокомисарят. – Украйна и отделни страни на ЕС ще останат без газ. Това е неизгодно за всички, включително и за Русия, която трябва да продава този газ“.

Евгений Головатюк
ЛИГАБизнесИнформ
Информационна агенция
www.liga.net

Превод от руски: Олга Будникова