AP1

На 11 февруари Порошенко, Меркел, Оланд и Путин ще се срещнат в Минск

Президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Франция Франсоа Оланд, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и президентът на РФ Владимир Путин са се споразумели да проведат среща в така наречения нормандски формат в Минск на 11 февруари.

AP1Както съобщава днес пресслужбата на украинския държавен глава, страните са се договорили за това по време на конферентен разговор, след като са обсъдили начините за постигане на мирно уреждане на ситуацията в Донбас.

В съобщението се отбелязва, че страните се надяват срещата в Минск в сряда, 11 февруари, да доведе до незабавно и безусловно двустранно прекратяване на огъня.

„Събеседниците постигнаха напредък в обсъждането на пакета от мерки за прилагането на споразуменията от Минск. Те договориха провеждането в понеделник в Берлин на експертни консултации с участието на представители на Министерствата на външните работи. А за вторник е планирана среща на тристранна контактна група с участието на подписалите Минските споразумения”, информира президентската пресслужба.

Нормандският формат предвижда четиристранни срещи на лидерите и външните министри на Украйна, Франция, Германия и Русия, както и на дипломати от техните МВнР, отговарящи за въпросите, свързани с мирното уреждане на украинската криза.

Първата среща в този формат с участието на Петро Порошенко, Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Владимир Путин се състоя през юни 2014 година в Нормандия по време на тържествата, посветени на 70-годишнината от десанта на съюзническите войски през Втората световна война.

Последният телефонен разговор на четиримата държавни лидери беше на 22 декември 2014 година. Тогава страните набелязаха датите за провеждане на заседания на контактната група с цел прилагането на Минските споразумения. Като една от приоритетните задачи беше посочено изтеглянето на тежкото въоръжение от двете воюващи страни.

Външните министри на Украйна, Франция, Германия и Русия също провеждат редовни срещи в четиристранен формат. Последната им среща беше на 21 януари в Берлин. Тогава министрите призоваха да не се бавят преговорите на контактната група по прилагането на Минските споразумения и обсъдиха подготовката за срещата на държавните лидери от „нормандската четворка” в Астана, която така и не се състоя.

Интерфакс-Украина